Chystáte sa na oslavu či na spoločenskú udalosť kde sa bude piť dobré víno alebo na profesionálnu ochutnávku a neviete ako správne pri degustácii postupovať? Základné pravidlo znie, vychutnávajte víno všetkými zmyslami. Avšak máme pre Vás pár praktických rád ktoré môžu začiatočníkom pomôcť.

Tri základné pravidlá degustácie sú: vzhľad, vôňa a chuť. Možno ich nazvať aj ako „oči“, „nos“ a „podnebie“.

Vzhľad vína “oči”

Prvý krok, ktorý hodnotíme pri vzhľade vína je jeho čistota. Všetky vína by mali byť perfektne čisté. Mnohé z vín vykazujú sediment, čo však nevadí, ak po usadení víno zostáva číre a čisté.  Ak víno nalejeme do pohára a necháme usadiť a aj potom zostane zakalené alebo opalizujúce, malo by sa z hodnotenia vylúčiť.  Jemné bublinky, ktoré sa prilínajú k okraju pohára, môžeme pri niektorých typoch vína považovať za perfektné, naopak pri väčšine bielych vín zväčša signalizujú chybu.  Ďalším krokom je, že sa víno v pohári jemne premieša. Môžu sa objaviť tenké vlákna, smerujúce dole po stranách pohára. Väčšinou to neznamená vysoký obsah glycerolu, ale účinok alkoholu na viskozitu vína. Často sa týmto spôsobom aj objavuje cesta, ktorou víno do pohára tieklo.

Ak sme už posúdil stav vína na prvý pohľad, nasleduje pozorovanie farby. Na pozorovanie farby je najvhodnejšie denné svetlo.  Na víno sa treba pozerať proti bielemu pozadiu. Pohár treba držať na spodku stopky a šikmo nakloniť od seba. Červené vína sa líšia vo farbe od klaretu, ktoré je takmer rúžové, až po temné nepriehľadné tóny, ktoré sa zdajú byť čierne. Farba bielych vín je v rozhraní od bezfarebnej vodovej po tmavozlatistú. Väčšina bielych vín je však svetloslamovo žltá. Farbu vína a jej odtiene určuje odroda viniča. Je ovplyvnená aj stupňom zrelosti hrozna, produkčnou oblasťou , spôsobom spracovania hrozna, ako aj vekom vína. Vína z chladnejšieho prostredia bývajú farebnejšie najsvetlejšie, kým vína z teplejších oblastí majú najhlbšiu farbu.

Vôňa vína “nos”

Procedúra ovoniavania vína je nasledovná: zakrúžime dobre pohárom, dáme nos do pohára a vôňu zhlboka vdýchneme. Nemali by sme to opakovať skôr ako po dvoch minútach. Ďalšie vtiahnutie tej istej vône nosom sa prejavuje vždy menej a menej intenzívne. Môže sa však perfektne praktizovať , ak sa voňajú rôzne vône, teda rôzne vína jedno za druhým. 

Chuť vína “podnebie”

Ak sme vyčerpali všetky otázky týkajúce sa vône, víno ochutnáme. Postup je jednoduchý, i keď to pre začiatočníka vyznieva divne:  naberte víno do úst a vtiahnite cez víno do úst trocha vzduchu. Vyvolá to kloktavý zvuk. Dôležité je, aby sa prchavé vlastnosti vína zvýraznili na zadnej časti hrdla. Jazyk odhalí  len málo: sladkosť sa objavuje a končeku, kyslosť či acidita na bokoch, horkosť vzadu a na vrchu, slanosť vpredu a na bokoch. Okrem chuťových vnemov vnímame chuť skôr nosom ako vychutnávaním. 

* nebojte sa toho ako pri každom umení cvičenie robí majstra preto praktizujte s heslom k dobrým vínam sa treba prepiť