Región Great Southern ponúka jedny z najchladnejších a najvlhkejších terroirov v celej Austrálii. Rozprestiera sa na ploche 200 km od východu na západ a 100 km od severu na juh. Tento región je rozdelený do viacerých podoblastí - Albany, Denmark, Frankland River, Mount Barker a Porongurup. V celom regióne sa najviac darí pestovaniu odrôd Riesling, Shiraz, Pinot noir a Chardonnay. Medzi tunajším krajom a riekou Margaret River sú pozdĺž pobrežia na vinohradnícke ciele zúrodňované najrôznejšie oblasti. K najznámejším oblastiam patria Manjimup a Pemberton. Manjimup má klímu kontinentálnu, studené vlhké zimy sa striedajú s horúcimi suchými letami, čo tvorí ideálne podmienky pre pestovanie viniča. Pôdy v oblasti Manjimup sú štrkovcové piesky a hliny.Vyrábajú sa tu prémiové vína z odrôd Chardonnay, Sauvignon blanc a Shiraz.

Pemberton sa vyznačuje teplým prímorským podnebím, v nadmorskej výške 100 - 200 metrov spadne viac zrážok počas zimných mesiacov, čo zabezpečuje ideálne podmienky pre dozrievanie viniča. Pôdy Pembertonu sú hlinito-štrkovité a sú najvhodnejšie pre pestovanie Pinot noir a Chardonnay. Vinárska oblasť Margaret River je najznámejšou oblasťou Západnej Austrálie. Prvé vína v tejto oblasti vznikli v 70. rokoch minulého storočia. Vinič hroznorodý sa v okolí Margaret River pestuje na ploche 5017 ha, a spolu sa tu nachádza 215 vinárstiev. Vyskytujú sa tu najrozmanitejšie pôdne typy, no najviac cenenou pôdou je chudobná červená hlina. Jediným klimatickým problémom je hrejivý vplyv Indického oceánu, mierne zimy a tak nedostatočný odpočinok viniča počas zimných mesiacov. Priemerný ročný úhrn zrážok je 1150 mm. Priemerná teplota v januári sa pohybuje okolo 20,4 °C. Najviac pestovanýcmi odrodami sú Chardonnay, Sauvignon blanc, Semillon, Cabernet Sauvignon a Shiraz.

Vinársky región Geographe má podobné podmienky ako oblasť v okolí Margaret River, avšak sivé prašné pôdy sú úrodnejšie. Blackwood Valley sa nachádza vo vnútrozemí (východne od Margaret River), nadmorská výška sa pohybuje od 100 m na západe až po 340 m na východe, pôdy sú prevažne hlinité. Vyskytujú sa tu suché letá a studené vlhké zimy, no toto podnebie prináša rovnováhu pre tvorbu harmonických vín. Blackwood Valley trpí nedostatkom vody bez obsahu solí, čo bráni rozšíreniu vinohradníctva v tejto oblasti. Všeobecným problémom v Západnej Austrálii je vysoký obsah solí v spodných vodách, ktorý vznikol klčovaním vinohradov. Na zavlažovanie sa využíva voda z priehrady.

Použité zdroje: Johnson, H., Robinsonová, J., 2009: Svetový atlas vína, Vydavateľstvo IKAR, str. 339-341 en.wikipedia.org www.winewa.asn.au FOTO: www.labelswines.com, wineandvinesearch.com