Priaznivci vín z Bordeaux sa môžu tešiť na veľmi dobrý ročník 2015. Zhodujú sa na tom vyjadrenia producentov najprestížnejšej francúzskej oblasti.

Keď sa opýtate lokálnych výrobcov na zber vína 2015 v Bordeaux, ich odpoveďou bude ,,slnečné počasie s občasnými zrážkami“. V Bordeaux, ktoré je považované za jedno z najrenomovanejších oblastí na pestovanie vína, bolo v septembri 2015 počasie vlhké a počas zberu  takmer neustále pršalo. Skoro 3- krát viac v porovnaní so septembrom 2014. V Saint Estéphe namerali medzi 1.-21. septembrom 60 ml dažďa, v Margaux iba o niečo menej asi 50 ml. Aj napriek dažďom boli vinári optimistickí, nakoľko šupky hrozien boli dostatočne hrubé a pôda kvalitná priepustná, čoho výsledkom bolo zdravé hrozno.

   ,,Kvôli dažďu sa úroda musela zbierať o niečo skôr. Prekvapením bolo, že hroznám a vínu toľko vody vôbec neuškodilo. Okrem dvoch malých parciel s Merlotom, ktorý sa zbieral na konci septembra. „ hovorí Basile Tesseron zo Chateau Lafon Rochet. Prvé analýzy hrozna Merlotu a Cabernet Sauvignonu sú veľmi sľubné a naznačujú, že by malo ísť o vysokohodnotený ročník.

   Christophe Coupez ( vínny konzultant z Pauillac Centre Enologique), ktorý pracuje pre mnoho klasifikovaných chateau tvrdí: ,,Počas augusta, kedy bolo iba pár daždivých dní sa hniloba hrozien objavila len výnimočne, ale  bobule sa rýchlo vysúšali. Preto sa úroda s mladými vínami preventívne pozbierala. Čo sa týka viníc so staršími vínami, čakalo sa kým hrozno plne dozreje.“

   V regiónoch Sauternes a Barsac sú vinári skutočne optimistickí. Prvá úroda sladkých vín je už v sudoch. ,,Úroda pre suché vína je pozbieraná a sme optimistickí, čo sa týka ich kvality.“ Denis Dubourdieu , profesor enológie na Bordeaux Univerzite, uznávaný vínový konzultant a od roku 2000 majiteľ Chateau Doisy Daens, Barsac. ,,Obávali sme sa o červené hrozná kvôli početným septembrovým zrážkam, museli sme upraviť vinice predovšetkým kvôli optimálnej ventilácií hrozna.“

   ,,Tento ročník sľubuje výnimočnosť.“ povedal Tesseron. Nie všetci experti z vinárskej oblasti z Bordeaux jeho nadšenie úplne zdieľajú, ale zhodujú sa, že očakávajú veľmi dobrý ročník.