Odroda vhodná do teplejších oblastí. Dobre sa jej darí na juhu Slovenska. Odroda, ktorá má už 54 rokov od svojho vytvorenia a nesie meno Breslava.

Pôvod a rozšírenie: Breslava vznikla vo VÚVV v Bratislave v roku 1960, kedy Dorota Pospíšilová skrížila elitný semenáčik (Chrupka ružová x Tramín červený) s talianskou odrodou St. Maria d´Alcantara. Zo ŠOS bola vyradená, lebo nevyhovovala vtedajším požiadavkám univezálnej odrody, ale teraz je znovu prihlásená do ŠOS ÚKSUP. V roku 2004 získala právnu ochranu.

Morfológia: List je stredne veľký, stredne hlboko vykrajovaný, 5-laločnatý, najčastejšie s prekrytým stopkovým výrezom. Stopka listu je dlhá. Strapec je stredne veľký a stredne hustý, krídlato-valcovitý. Bobuľa je stredne veľká, okrúhla, žltá, niekedy s hnedým líčkom.

Fenológia: Odroda pučí a kvitne pomerne skoro, dozrieva stredne neskôr, koncom septembra. Už začiatkom septembra vyzerá hrozno ako zrelé, ale pre vyššiu koncentráciu aromatických látok je dobré s oberačkou počkať. Odroda je náchylná aj na jarné aj zimné mrazy.

Agrobiológia: Úrodnosť tejto odrody je vysoká a pravidelná, cukornatosť muštu je približne 19 °NM, pri obsahu kyselín 8 g/l. Nie je náročná na pôdy, vyžaduje si ale bezmrazové polohy, kvôli citlivosti na mrazy. Hubovité choroby sú zvládnuteľné pri bežnej ochrane viniča.

Enológia: Vína vyrobené z Breslavy sú veľmi aromatické,harmonické, plné. V chuti sa prejavuje grapefruitový tón, vína pôsobia ľahko a sviežo.  

Použité zdroje: Pospíšilová, D. a kol., 2005: Ampelografia Slovenska cs.wikipedia.org www.vitisselect.com FOTO: www.vinokmeto.sk