Oblasť Chianti je jednou z najznámejších vinárskych oblastí nielen Toskánska, ale aj v celého Talianska. Za svoju slávu vďačí predovšetkým rovnomennému červenému vínu, ktoré je jedným zo symbolov Talianska. Chianti dnes rozlohou zaberá významnú časť Toskánska, pritom v minulosti sa jednalo o pomerne malú oblasť medzi Florenciou a Siennou, ktorú v roku 1716 legislatívne vymedzil toskánsky veľkovojvoda Cosimo III. Medicejský. Ďalšia zmena prišla v roku 1932, kedy sa pôvodná historická oblasť Chianti rozšírila a dostala pomenovanie Chianti Classico. Okrem Chianti Classico DOCG z pôvodnej oblasti, ktoré spoznáte ho podľa čierneho kohúta (Gallo Nero) na etikete – existuje šesť ďalších regiónov, kde sa vyrába Chianti:

  • Chianti Colli Fiorentini DOCG – vína z kopcov v okolí Florencie
  • Chianti Colli Senesi DOCG – odroda Sangiovese je zväčša doplnená odrodou Canaiolo z kopcov okolo Sieny
  • Chianti Aretini DOCG – harmonické vína s jemnými arómami červených bobúľ z okolia Arezza
  • Chianti Colline Pisane DOCG – svetlé, ľahké, svieže vína z kopcov okolo mesta Pisa
  • Chianti Montalbano DOCG – suché vína s ovocným prejavom z okolia Carmignano
  • Chianti Montespertoli DOCG – vláčne, ovocné a svieže vína z oblasti na juhozápad od Florencie
  • Chianti Rúfina DOCG – elegantné, dobre zrejúce vína z regiónu na východ od Florencie.

 
  Názov odrody Sangiovese má svoj pôvod v latinskom Sanguis Jovis, čo v preklade znamená "krv Jupitera". Sangiovese je známe už od stredoveku a je dnes najrozšírenejšou modrou odrodou, najmä v Toskánsku. Pre slávne tzv. "Supertoskánske vína", ako sú napr. Sassicaia, Ornellaia a Tignanello, sa používa Sangiovese ako hlavná odroda v cuvée. DNA testy preukázali, že predkom Sangiovese je starobylá toskánska odroda Ciliegiolo a takmer zabudnutý kultivar Calabrese Montenuovo, ktorého malé výsadby existujú v rovnomennej Kalábrii. Ako mladé víno je Sangiovese intenzívneho ovocitého charakteru, kde dominujú čerešne a svieže letné ovocie. Zrením v sude sa pridávajú komplexnejšie tóny exotického korenia, zrelého bobuľového ovocia, čajových listov a kávy.
 
  Chianti z odrody Sangiovese sa v Toskánsku pije už od 14. storočia. Bolo to jednoduché, svetločervené, suché a výrazne ovocné víno z modrých a bielych odrôd hrozna. Keď táto oblasť v roku 1967 získala štatút regiónu DOC, bolo stanovené, že Chianti sa má skladať zo 70 % modrej odrody Sangiovese a zvyšok majú tvoriť biele odrody Trebbiano a Malvasia.

  V roku 1967 sa predpisy, týkajúce Chianti, zmenili dvakrát a k titulu DOC pribudlo „G“ ako „garantované“. Dnes je pomer jednotlivých odrôd upravovaný podľa apelácie DOCG (Denominazione di Origine controlli e Garantita). Víno predávané pod názvom Chianti tak musí obsahovať minimálne 70% odrody Sangiovese. Zvyšok tvoria ostatné miestne modré a biele toskánskej odrody, pričom pomer bieleho hrozna nemôže jednotlivo, ani dohromady, prekročiť 10% a odrody Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon nemôžu jednotlivo, ani spoločne, prekročiť 15%.
 
 Pre vína nazvané Chianti Classico DOCG platia ešte prísnejšie pravidlá. Sangiovese musí byť minimálne 80%, môžu sa pridávať tiež ostatné miestne toskánskej modré odrody, ale nie viac ako 20%. Predtým sa smeli pridávať ešte biele odrody Malvasia alebo Trebianno. Tie boli ale v Chianti Classico DOCG v roku 2006 zakázané. Je to len jeden z príkladov, ako sa pravidlá pre výrobu a označovanie vín aj v súčasnosti, respektíve nedávnej minulosti menili a menia. Ďalším príkladom je napríklad povolenie vyrábať Chianti zo 100% Sangiovese z roku 1995.
 
  Pravidlá platia nielen pre pomery jednotlivých odrôd ale aj dobu zrenia. Bežné Chianti, Chianti Colli Aretin, Chianti Coline Pisane, Chianti Coli Senesi a Chianti Montalbano musí zrieť minimálne 6 mesiacov. Chianti Montespertoli zreje už 9 mesiacov a Chianti Classico, Chianti Colli Fiorentini a Chianti Rufina minimálne 12 mesiacov. Stretnúť sa môžete ešte s vínom označeným ako Riserva. Toto víno zreje dokonca 2 roky.
 
  V roku 2014 bola predstavená nová kategória Gran Selezione. Sú to vlastne vína Chianti Classico, ktoré zreli v sude ešte dlhšie ako 2,5 roka. Označenie Gran Selezione získa víno navyše až po laboratórnych testoch a potom čo je potvrdené ochutnávkou špeciálnej komisie.
 
Na zdravie.

Víno z oblasti Chianti kúpite online tu >