Vinárstvo COS sa nachádza na juhovýchode Sicílie vo Vittorii, neďaleko Ragusy. Vzniklo v roku 1980, kedy vyrobili aj prvý ročník vín. Postupom času prikupovali a rekultivovali ďalšie vinohrady, až sa zastavili na hranici 30 hektárov. Po zakúpení dnešného sídla vinárstva Villa Fontane a Villa Brunnen s ďalšími vinohradmi a sérii skúšobných ročníkov na princípoch biodynamického pestovania viniča, je vinárstvo COS dlhodobo považované za vzor ekologického vinohradníctva, charakterizovaného nekompromisnou snahou o kvalitu.

  Vína sú vyrobené z miestnych odrôd viniča ako Nero d'Avola, Frappato, alebo biele Zibibbo, Grecanico či Inzolia. Sú svieže, elegantné, puristické, prirodzené s dotykom južanského temperamentu. Štýl vína majiteľov a zároveň vinohradníkov Giambattista Cilia a Giusto Occhipinti, je teda pre taký horúci región akým je Sicília dosť netypický. Jemné, svieže, nie s vysokým alkoholom, také sú vína z COS. Sú nielen veľkým pôžitkom, ale tiež pôsobivo dokazujú, že typickosť popri terroir môže byť veľmi silne ovplyvnená vo vinohrade a filozofiou spracovania vo vinárstve – pivnici.

  Okrem precízne obrábaných viníc je dôležité spomenúť najmä nádhernú produkčnú časť, pozostávajúci zo 150 španielskych amfor z ktorých každá má objem 400 litrov. Nachádzajú sa vo vínnej pivnici Villa Brunnen, ktorá pochádza z 19. storočia a bola zrekonštruovaná v roku 2007. Vinifikácii vín v starodávnych terakotových nádobách, ako napríklad Pithos, sa v COS venujú už od roku 2000. Ich rozhodnutie v prospech španielskych amfor nie je podľa majiteľov ideologické /moderné/, ale výlučne kvôli výrobným procesom vhodných pre nimi pestované odrody.

  Ako zaujímavosť sme pripravili LIMITKU 6 kusov degustačných balíkov, kde nájdete aj zaujímavosť v podobe sektu Frappato rosato Metodo Classico 2020 dosaggio zero (BIO), ktorý zrel vo fľaši 20 mesiacov na kaloch.

Pripravili sme pre vás aj degustačný balík a niekoľko druhou vín v špeciálnych cenách.