Kvalitne vyrobené vína odrody Devín sú aromatické, muškátovo-kvetinovo-korenisté. Kyseliny sú jemné a pikantné i vo vyšších akostných stupňoch. Optimálny zbytkový cukor podporuje chuťový i aromatický zážitok.

Synonymá: Odroda je mladá, nemá žiadne synonymá.

Pôvod a rozšírenie: Vznikla v roku 1958 krížením Tramínu červeného s Veltlínskym červeno-bielym, ktoré na Výskumnou ústave vinohradníckom a vinárskom v Bratislave uskutočnila pani Ing. Dorota Pospíšilová PhD. V súčasnosti sa na Slovensku pestuje na približne 75 ha, čo predstavuje 0,49 % plochy. Uznaná bola u nás v roku 1997 a v Českej republike od roku 1998.

Morfológia: List: Stredne veľký, päťuholníkový. Čepeľ je zvlnená, sieťovito-vráskavá, 3 – 5 laločnatá. Stopka je stredne dlhá. Pre odrodu je charakteristické neveľmi husté olistenie, kry sú vzdušné a hrozno je viac vystavené slnku. Strapec: Stredne veľký, 130 – 160 mm dlhý, krídlatý, hustý, kónický so zatupeným vrcholom. Bobuľa: Malá, priemerne 11 mm veľká, oválna, symetrická, žltozelenej farby.

Fenológia: Pučí medzi poslednými, bobule však mäknú hneď po najskorších odrodách. Zberá sa koncom septembra a v prvej polovici októbra, v závislosti od požadovanej kvality hrozna.

Agrobiológia: Poloha a pôda: Pre výsadbu sú vhodné svahovité pozemky, s veľmi dobrou expozíciou na slnečné žiarenie. Je náročná na pôdne podmienky, neznáša suché lokality. Vyhovujú jej hlbšie pôdy, dobre zásobené vlhkosťou a pritom dostatočne záhrevné. Rez a vedenie: Vhodné je stredné vedenia a rez na dlhý ťažeň. Režeme ju maximálne na 6 – 7 plodonosných očiek na m2. Úroda: Potenciálna rodivosť je 13 – 17 t.ha-1, odporúča sa regulovať na 10 t.ha-1. Vtedy dosahuje cukornatosť 23 – 25 °NM a obsah kyselín 6,5 – 10,5 g.l-1.

Enológia: U Devínu s stretávame i s akostnými vínami. Pre túto odrodu sú však vhodnejšie prívlastkové vína a nezrietka sa vyskytujú aj najvyššie kvalitatívne stupne s hroznom napadnutým ušlachtilou formou šedej hniloby. K výrobe vína sa odporúča metóda krátkej macerácie za účelom zvyšovania uvoľňovania aromatických muškátovo-kvetinových látok obsiahnutých v šupkách bobúľ. Aromatický prejav môže byť zvýraznení výberom vhodného kmeňa kvasiniek. U suchých vín býva aróma často nevýrazná a zastretá vysokým obsahom alkoholu (14 – 16 obj. %). Preto je pri vínach vyrobených s hrozna o vysokej cukornatosti vhodné nenechať prekvasiť víno do sucha a tým smerovať k dosiahnutiu harmónie medzi cukrom, kyselinami a aromatickým charakterom vín. Kvalitne vyrobené vína odrody Devín sú aromatické, muškátovo-kvetinovo-korenisté. Kyseliny sú jemné a pikantné i vo vyšších akostných stupňoch. Optimálny zbytkový cukor podporuje chuťový i aromatický zážitok.

Vína odrody Devín kúpite online tu >


Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič Zdroje: PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704. POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7 STEVENSON, T., 2002: Nová encyklopédia svetových vín. Ikar Bratislava, 600 str. ISBN: 80-551-0446-8