Pre Savojsko sú typické vinice roztrúsené medzi alpskými svahmi. S pestovaním viniča tu ako prví začali Gréci v 1. storočí pred Kristom. Celková rozloha viníc je 2200 ha. Vína vyrobené v Savojsku možno rozdeliť do troch apelácií: Vin de Savoie, Roussette de Savoie a AOC Seyssel. Vin de Savoie – pod touto apeláciou vzniká vyše dvojnásobok bielych vín v porovnaní s červenými. Biele vína vyrábané v tejto apelácií sú svieže, ľahké.

V tomto regióne je aj vyčlenených 14 individuálnych cru. Pre cru Ripaille, Marin a Marignan na južnom brehu Ženevského jazera je povolené vyrábať vína len z odrody Chasselas. Na juhu sa v údolí Arve rozprestiera cru Ayze, ktorá sa špecializuje na výrobu šumivých vín z odrody Altesse. Na sever od Seysselu leží cru Frangy, kde sa pestujú Altesse alebo Roussette. Na juh od mesta Chambéry sa na úpätí južných a juhovýchodných svahov hory Mont Granier rozprestiera najväčšia plocha viníc a cru Apremont a Abymes. V oblasti Bugey, západne od Lac du Bourget, dozrievajú najmä savojské odrody, ale v malej miere aj Chardonnay.

Klimatické podmienky: Klimatické podmienky Savojska sú veľmi podobné klimatickým podmienkam Jury. Podnebie je kontinentálne – prevažujú tu dlhé horúce letá a chladné zimy. Priemerný úhrn zrážok je 1220 mm ročne.

Pôdne podmienky: V Savojsku sa vyskytujú pôdy, ktoré sú zmesou ílu a vápenca. Podložie je kompaktný vápenec so slieňom.

Pestované odrody: Z bielych odrôd sa tu pestujú Jacquère, Altesse, Roussane, Chasselas, Gringet a Chardonnay. Z modrých odrôd sa pestuje Mondeuse, Gamay, Persan a Pinot noir.

Použité zdroje: http://www.podkorkem.net/2011/12/jura-savojsko.html, Johnson, H., Robinsonová, J., 2009: Svetový atlas vína, Vydavateľstvo IKAR, str. 153 http://www.wine-searcher.com/regions-savoie Foto: http://www.allfranceinfo.com/maps/wine/jura-savoie.jpg