Celú vinársku oblasť Mosely možno rozdeliť do troch podoblastí - Obermosel (horný tok rieky), Mittelmosel (stredný tok rieky) a Terrassenmosel. Navyše rieka Mosela má ešte dva prítoky - Saar a Ruwer, ktoré sa do Mosely vlievajú ešte na území jej horného toku. Oficiálny názov celej oblasti je preto Mosel-Saar-Ruwer. Vinice vysadené pozdĺž rieky sú vysadené na veľmi strmých kopcoch (niektoré sú vysadené na svahu so sklonom 70 °). Na týchto svahoch sa všetky práce vykonávajú výhradne ručne. Celková plocha vysadených viníc v Moseli bola 9533 ha (rok 2003).

Obermosel Oblasť horného toku rieky Mosela sa tiahne pozdĺž hraníc s Luxemburskom a je preslávená pestovaním autochtónnej odrody Elbling. Pestuje sa tu aj Rivaner, Rulandské šedé, a Auxerrois.

Sársko - Saarland Sára je prítokom Mosely pretekajúca pahorkatým údolím južne od rieky Ruwerr. Možno o tejto časti regiónu povedať, že patrí k najchladnejším miestam oblasti. V tejto oblasti sa pestujú tie najzaujímavejšie rizlingy, ktoré majú vysokú mineralitu, vďaka tomu, že vinič sa pestuje na bridlicovitých pôdach. Najznámejším vinárstvom Sáry je Egon Müller (spoluvlastník vinárstva Chateau Belá, Štúrovo).

Údolie Ruweru - Ruwertal Táto rieka prameniaca v Hunsrücku dáva ráz aj viniciam tejto oblasti. Pozdĺž jej svahov je v súčasnosti vysadených asi 200 hektárov viníc, a tieto vinice patria prevažne šľachte a kláštorom.

Mittelmosel O vinárskej oblasti Mittelmosel možno povedať, že je najvýznamnejšou časťou a srdcom celého regiónu. Vysoké bridlicové steny sa týčia do výšky 200 metrov nad morom. Ako prví tu vysadili vinič Rimania a to už v 4. storočí V tejto oblasti sa najviac pestuje Rizling rýnsky.

Terrassenmosel Terrassenmosel je nové označenie pre dolný tok Mosely. Toto označenie má za cieľ upozorniť na strmé svahy, na ktorých je vysádzaný vinič už niekoľko storočí. Táto oblasť ako jediná má vynikajúce mikroklimatické a pôdne podmienky (vyskytuje sa tu kvarcit, devonská a červená bridlica, ktoré zadržiavajú teplo).

  • Klimatické podmienky: Oblasť Mosela má vynikajúce geologické aj klimatické podmienky. Oblasť Mosely patrí k najteplejším oblastiam Nemecka. Podnebie je kontinentálne (teplé letá, chladné zimy). Priemerná ročná teplota sa pohybuje v rozpätí 9,1 až 10.5 °C. Priemerný úhrn zrážok je 800 mm ročne. Index slnečného svitu tohto regiónu je až 1370 hodín ročne.
  • Pôdne podmienky: Pôdy v tejto oblasti majú podklad bridlice, vápenec, pieskovec alebo slieň. Zvláštnosťou regiónu (stredná časť Mosely) je červenohrdzavá hornina vulkanického pôvodu.
  • Pestované odrody: Táto oblasť patrí výhradne bielym odrodám. Najviac sa tu pestuje Rizling rýnsky, Müller Thurgau a Elbling (autochtónna odroda s vyšším obsahom kyselín, vhodná na výrobu šumivých vín). Z modrých odrôd sa tu pestuje hlavne Spätburgunder (Rulandské modré).

Rizlingy z Mosely sú asi najznámejšími rizlingami na celom svete. Sú jedinečné, vyznačujú sa svojou kvietkovou aromatikou a výnimočnou mineralitou. Určite by sa patrilo mať aspoň jednu fľašu moselského rizlingu vo svojej domácej vinotéke.

Vína oblasti Mosela kúpite online tu >


Použité zdroje: Johnson, H., Robinsonová, J., 2009: Svetový atlas vína, Vydavateľstvo IKAR, str. 227-234 www.germany.travel, www.germanwines.de, www.gustibus.cz FOTO:www.biketours.com, ww.vinography.com, en.wikipedia.org