Pálava je víno zlatožltej farby, tramínovej vône po ružiach a doplnené vôňou vanilky. Víno je plné s nižším obsahom kyselín, vláčne s dlho trvajúcou dochuťou.

Synonymá: Synonymá sa u tejto odrody nepoužívajú.

Pôvod a rozšírenie: Pálavu vyšľachtil v ŠSV Perná na Morave J. Veverka v 50. rokoch minulého storočia. Je krížencom Tramínu červeného s odrodou Müller-Thurgau. Zaregistrovaná bola v roku 1977. V súčasnosti sa pestuje v ČR na 123,9 ha vinohradov a má potenciál na rozširovanie. Na Slovensku sú jej výsadby menej významné.

Morfológia: List: Stredne veľký, 3 – 5 laločnatý, povrch čepele je plytko vráskavý. Stopka listu je krátka, alebo stredne dlhá. Strapec: Stredne veľký, 100 –160 mm dlhý, kónický, stredne hustý, pri báze niekedy vytvára 1 – 2 krídelká. Bobuľa: Stredne veľká (13 –15 mm), guľatá až okrúhla, svetločervená s nádychom do siva.

Fenológia: Hrozno dozrieva stredne skoro – v prvej dekáde októbra.

Agrobiológia: Poloha a pôda: Jej požiadavky na polohu sú dosť vysoké. Patrí do najkvalitnejších, teplých bezmrazových polôh na južne exponované svahy. Vyžaduje hlboké, teplé a primerane vlhké pôdy. Zle znáša výsušné polohy. Rez a vedenie: Pálava je vhodná na stredné i na vysoké vedenie, ale lepšie jej vyhovujú stredné tvary krov. Doporučené zaťaženie je 8 plodonosných očiek na m2. Úroda: Pohybuje sa v rozmedzí 8 – 11 t.ha-1. Cukornatosť muštu býva medzi 19 – 23 °NM a obsah kyselín je najčastejšie 6 – 10 g.l-1.

Enológia: Pálava je vhodná pre výrobu akostných a výberových vín. Vyrábajú sa aj špeciálne vína v kategóriách výber z hrozna a bobuľový výber. Pretože sa jedná o aromatickú odrodu, je možné využiť niekoľko technologických postupov na spracovanie hrozna. Hrozno je možné okamžite po zbere lisovať a ďalej postupovať prísne reduktívnou technológiou výroby, za účelom dosiahnutia sviežich, dobre pitných vín, čo je využívané najmä pre akostné vína a vína nižších prívlastkov. Využívaná je tiež metóda krátkodobej macerácie rmutu za riadenej teploty, vhodná najmä pre vyššie prívlastky. Macerovaním sa do vína uvoľňuje väčšie množstvo aromatických látok a ich prekurzorov. Získané vína sú potom mohutnejšie a plnšie s výraznou arómou. Pri výrobe vína z prívlastkového stupňa výber z hrozna a vyššie nie je vhodné nechať  prekvasiť na suché víno, ale smerovať k ponechaniu zbytkového cukru, ktorý zvýrazní aromatický charakter a chuťovú plnosť. Výberové vína z tejto odrody sú vhodné aj na archiváciu. Pálava je víno zlatožltej farby, tramínovej vône po ružiach a doplnené vôňou vanilky. Víno je plné s nižším obsahom kyselín, vláčne s dlho trvajúcou dochuťou.

Vína odrody Pálava kúpite online tu >



Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič Zdroje: PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704. POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7 STEVENSON, T., 2002: Nová encyklopédia svetových vín. Ikar Bratislava, 600 str. ISBN: 80-551-0446-8 www.wineofczechrepublic.cz