Provence je jedným z najstarších vinárskych regiónov. Rozkladá sa od Nice po Marseille, medzi údolím Rhôny a pobrežím stredozemného mora. Pestovanie vínnej révy v tomto regióne sa datuje už od 6. storočia pred Kristom. Provence si odvtedy muselo prejsť mnohými ťažkými skúškami, ktoré zásadne ovplyvnili smerovanie regiónu. Vína tu vyrábali už Feničania. Postupný vývoj vín v tomto regióne je možné pozorovať až po 19. storočie, kedy kultúra aj výroba dostáva jednu ranu za druhou. Choroby a dlhotrvajúce vojny výrazne utlmili produkciu vín. Nakoniec voška Phylloxéra zavlečená do Európy zo Severnej Ameriky, zrazila produkciu vína v Provence na kolená. Zhruba od polovice 20. storočia sa darilo Provence napredovať aj po vinárskej stránke a vzniklo mnoho úspešných vinárskych projektov. Dnes je Provence so svojimi 26 000 hektármi viníc, synonymom najmä pre ROSÉ. 80% hrozna z tejto výmery vinohradov sa spracúva na ružové vína.

  Absolútna väčšina vín Provence patrí do štyroch pod-regionálnych apelácií: Côtes de Provence, Coteaux du Varois, Coteaux d´Aix en Provence a Coteaux du Pierrevert. Najprestížnejšie a charakterovo vyhranené vína vznikajú v piatich komunálnych apeláciách: Cassis, Bandol, Palette, Baux de Provence a Bellet.

  Z apelácie Coteaux d´Aix en Provence pochádza aj vinárstvo La Bargemone, ktoré rozšírilo našu ponuku rosé z Provence.

  La Commanderie de la Bargemone bolo založené v 13.storočí templárskymi rytiermi a je domovom hrdej vinárskej a vinohradníckej tradície s viac ako 65 hektármi vinohradov. Pri pestovaní viniča využívajú výhody klasického provensálskeho terroir. Pôda je kamenisto hlinitá s vrstvami vápenca. Vinohrady La Bargemone sa nachádzajú vo výške 360 metrov nad morom, čo znamená, že sú tu nižšie teploty a dlhšie vegetačné obdobie, ako v nižšie položených vinohradoch. Zber začína o dva týždne neskôr, ako v iných vinohradoch. V La Bargemone na celej výmere svojich vinohradov pestujú hrozno v ekologickom režime. Na základe certifikátu môžu pri predaji na vínach používať označenie BIO. Všetky procesy vo vinohradoch aj pri výrobe vína sú veľmi dôsledne sledované počas celého roka. Hrozno zbierajú výhradne v noci, pre čo najlepšie zachovanie čerstvosti pred spracovaním. Po lisovaní sa mušty scedia a sú držané pri teplote 2°C ďalších 5 dní. Následne po tomto procese prichádza kvasenie pri kontrolovanej a regulovanej teplote 16°C. Každá odroda sa vinifikuje samostatne. Koncom roka vína zdegustujú a pripravia optimálny pomer odrôd podľa ročníka. Výsledné víno plnia do fliaš až začiatkom marca nasledujúceho roka.

  Na tieto krásne slnečné dni sme pre porovnanie pripravili výbery ružových vín z rôznych krajín Európy samozrejme v rátane regiónu Provence.

Na zdravie.