Na severe hraničí s Juhomoravským krajom, na severovýchode s Trnavským a Bratislavským krajom, na juhovýchode hraničí s Burgenlandom, na juhu so Štajerskom a na západe s Horným Rakúskom. Vinohradnícka oblasť Dolného Rakúska je najväčšou oblasťou v Rakúsku. Je tu vysadených viac ako 30 000 ha vinohradov, čo je viac ako polovica rozlohy všetkých vinohradov (celková plocha rakúskych viníc je 57 000 ha).

WACHAU– táto podoblasť sa rozprestiera pozdĺž Dunaja, medzi mestami Melk a Krems. Rozloha viníc v tejto oblasti je 1350 ha. Vinič sa pestuje na strmých terasách. Táto výhodná poloha poskytuje najkvalitnejšie biele vína Dolného Rakúska. Vo Wachau sa používa miestny apelačný systém „Vinea Wachau Nobilis Districtus“, ktorý sa stal základom pre výrobu kvalitných vína. Oblastné vína sú zaradené do troch kvalitatívnych kategórii: Steinfeder, Federspiel a Smaragd. Do rady Steinfeder patria ľahšie vína s obsahom alkoholu do 11,5% obj. , rada Federspiel zahŕňa klasické vína s obsahom alkoholu od 11,5 – 12,5% obj., a plné, najkvalitnejšie vína sú zaradené do rady Smaragd. Vína vo Wachau sa nijakým spôsobom nevylepšujú, sú suché a nepoužívajú sa barikové sudy.

Klimatické podmienky: Horúce, suché letá, a kruté zimy v tejto oblasti sú kompenzované veľkou plochou Dunaja. Chladné jesenné vetry zo severu spôsobujú v mesiacoch zberu veľké teplotné rozdiely medzi dennou a nočnou teplotou (rozdiely sa pohybujú od 7 do 13°C)

Pôdne podmienky: Podložie vo Wachau je kamenisté, nachádzajú sa tu štrky (Dunaj), pieskovec a spraš. Toto podložie sa podpisuje pod výraznú mineralitu vín z Wachau.

Pestované odrody: Najpestovanejšie odrody, ktoré sa tu pestujú sú Grünerveltliner (Veltlínske zelené), Riesling (Rizling rýnsky)

KREMSTAL– v tejto podoblasti sa vinič pestuje na ploche 2243 hektárov. Vinice sa rozdeľujú na tri zóny: 1. okolo historického mesta Krems a v jeho údolí, 2. zóna s názvom Stein, ktorá priamo susedí s Wachau, 3. vo východnej časti je Lössendecken a maličké oblasti v okolí Dunaja

Klimatické podmienky: Klimatické podmienky sú podobné ako vo Wachau. Chladné a vlhké podnebie sa tu stretáva s teplým vzduchom, ktorý sem prúdi z Panónskej nížiny.

Pôdne podmienky: Pôdne podložie je tu kamenisté, nachádzajú sa tu primárne zvetrané skalné pôdy a spraš. Aj v tejto oblasti je možné vďaka podložiu vyrobiť vysoko minerálne vína.

Pestované odrody: Najpestovanejšie odrody v oblasti Kremstal sú Veltlínske zelené a Rizling rýnsky

KAMPTAL – táto oblasť je pomenovaná podľa rieky Kamp, ktorá ňou preteká. V oblasti sa pestujú vinice na rozlohe 3802 ha. Vinice sa rozprestierajú na strmých južných svahoch, kde sa najlepšie darí Rizlingu rýnskemu.

Klimatické podmienky: Klimatické podmienky v danej oblasti sú veľmi dynamické. Mieša sa tu prúdenie teplého vzduchu z Panónskej nížiny s chladným vzduchom na severe. Rozdiely medzi dennou a nočnou teplotou tu zohrávajú dôležitú úlohu pri tvorbe vysoko aromatických a jemných vín.

Pôdne podmienky: Pôdne podmienky danej oblasti sú veľmi rôznorodé. Nájdeme tu od spraše, cez štrk aj pieskovec, zlepenec a dokonca aj sopečné komponenty.

Pestované odrody: Najpestovanejšie odrody sú v tejto oblasti Veltlínske zelené a Rizling rýnsky.

TRAISENTAL – táto oblasť patrí k najmenším a najmladším oblastiam Dolného Rakúska. Vinice sa tu rozprestierajú na rozlohe 790 hektárov.

Klimatické podmienky: Teplý vplyv Panónskej oblasti a chladný vzduch z podhoria Álp spôsobujú teplé dni, a chladné noci, čo priaznivo vplýva na aromatiku budúcich vín.

Pôdne podmienky: Vinice sú vysadené na malých a suchých terasách, ktoré sú na vápencovom a štrkovom podloží.

Pestované odrody: Na čele pestovaných odrôd je jednoznačne Veltlínske zelené (pestuje sa až na 60 % celkovej plochy). Odrodovú skladbu dopĺňa typický Rizling rýnsky.

WAGRAM– pôvodným menom oblasť Danubia, ktorý sa v roku 2007 premenoval na Wagram. V tejto oblasti sa nachádza 2451 ha vinohradov, ktoré sa členia do dvoch oblastí. Severne od Dunaja sa rozprestiera smerom na východ skutočný Wagram (územie okolo 30 km smerom na východ). Južne od Dunaja ležia malé vinohradnícke obce v oblasti Tulln, ale leží tu aj historické mesto Klosterneuburg na okraji Viedne.

Klimatické podmienky: Do tejto oblasti zasahuje podnebie z Panónskej oblasti. To znamená, že podnebie pri Wagrame je dostatočne teplé. V tejto oblasti sú chladné noci, ktoré sú ovplyvnení severnou oblasťou Waldviertel. Dunaj kompenzuje teplotné rozdiely medzi dňom a nocou.

Pôdne podmienky: Z pôdnych typov je tu prevažne spraš, ktorá dosahuje hĺbku až do 20 metrov. Pôda je piesčito-hlinitá, a korene viniča veľmi ľahko prereastajú do väčších hĺbok, kde nájdu počas suchých a horúcich dní potrebnú vlahu a živiny.

Pestované odrody: K pestovaným odrodám patrí Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, ale je tu špecialitou pestovanie Veltlínskeho červeného skorého.

WEINVIERTEL – táto oblasť je najväčšou oblasťou Dolného Rakúska, ktorá má rozlohu 13 356 ha viníc.

Klimatické podmienky: Zasahuje do tejto oblasti panónska klíma. Je tu teplejšie, a chladnejšie zimy sú kompenzované vplyvom riek Morava a Dunaj.

Pôdne podmienky: Hlavne tu dominuje vápencové podložie, ktoré zabezpečuje výraznú mineralitu tunajších vín

Pestované odrody: Najpestovanejšie odordy sú tu Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Frankovka modrá a Zweigeltrebe.

CARNUNTUM – táto oblasť je najjužnejšou a najteplejšou oblasťou Dolného Rakúska. Vitis vinifera L. sa tu pestuje na ploche 910 ha.

Klimatické podmienky: Klimatické podmienky sú ovplyvňované Panónskou oblasťou a Dunajom. Letá sú tu horúce, zimy chladné. Napriek tomu, táto klíma umožňuje modrým odrodám dozrieť a dosahujú vysoké cukornatosti.

Pôdne podmienky: Ťažké hlinité pôdy, miestami spraš a piesočnato-štrkové vrstvy dávajú vhodné podmienky pre pestovanie modrých odrôd.

Pestované odrody: Z modrých odrôd sa tu pestuje hlavne Zweigeltrebe, ale aj Cabernet Sauvignon, či Merlot. Pestuje sa tu aj Frankovka modrá.

THERMENREGION – táto oblasť je na juh od Viedne. Oblasť je lemovaná poslednými alpskými výbežkami a susedí priamo s Panónskou nížinou. Plocha viníc tejto oblasti je 2196 hektárov. Táto oblasť má veľmi výhodné terroir.

Klimatické podmienky: Klimatické podmienky tejto oblasti sú veľmi ovplyvnené Panónskou nížinou. Striedajú sa tu horúce letá s chladnejšími zimamy. Jeseň je tu pomerne suchá. Dĺžka slnečného svitu je 1800 hodín ročne.

Pôdne podmienky: Z pôdnych typov tu prevažujú ílovité pôdy, pôdy s vyšším obsahom vápnika. Tieto pôdne podmienky podporujú pestovanie modrých odrôd.

Pestované odrody: V tejto oblasti sa venujú pestovaniu modrých odrôd, ako je Rulandské modré, Svätovavrinecké, z bielych odrôd je to hlavne Chardonnay, či Rulandské biele. Pestujú tu aj miestne odrody ako je Zierfandler, Rotgipfler (Červenošpičiak) a Neuburger.

 

Použité zdroje: http://www.vinovino.sk/encyklopedia-vina/vinarske-regiony-a-apelacie-sveta/vinarske-regiony-a-apelacie-sveta-wachau-rakusko/ http://en.wikipedia.org/wiki/Austrian_wine www.oesterreichwein.at/unser-wein/weinbaugebiete/niederoesterreich Foto:http://www.oesterreichwein.at/daten-fakten/kartenmaterial/oesterreich/ http://www.vinoteka-vinaren.sk/vinoteky_vinarne.php?filter_oblasti=4&obsah_vino=6