Odroda kabernetového typu, nenáročná na živiny, s dobrou výnosnosťou a cukornatosťou - taká je Rimava.

Pôvod a rozšírenie: Rimava vznikla krížením francúzskych odrôd Castets x Abouriou noir. Vyšľachtila ju Dorota Pospíšilová vo VÚVV v Bratislave v roku 1976. Z kríženia vybrala semenáčik 3/12, ktorý skúšala a nakoniec v roku 2004 postúpil do ŠOS ÚKSUP.

Morfológia: List je stredne veľký až veľký, klinovitý, 5-laločnatý, plytko až stredne hlboko vykrajovaný. Čepeľ je hlboko mechúrikovitá, na spodnej strane stredne husto štetinatá. Stopka listu je krátka, hladká. Strapec je stredne veľký až veľký, redší, s menšími krídelkami. Bobuľa je malá, guľatá, modrá, šupka je stredne pevná, dužina rôsolovitá, rozplývavá, kabernetovej chuti.

Fenológia: Odroda pučí neskoro, preto uniká pôsobeniu jarných mrazov. Na zimné mrazy je náchylná. Na nepriaznivé počasie v období kvitnutia reaguje spŕchaním strapcov. Rimava sa zberá v polovici októbra.

Agrobiológia: Rimava si pre svoje pestovanie vyžaduje bezmrazové polohy, nie príliš výživné pôdy. Choroby a škodcov možno pri bežnej chemickej ochrane zvládnuť bez problémov. Napriek tomu, že odroda je náchylná na spŕchanie strapcov, poskytuje vysoké úrody hrozna, v rozmedzí od 9-15 t/ha. Rimava dosahuje aj vysoké cukornatosti - od 18,5-24 °NM, koncentrácia kyselín sa pohybuje v okolí 8-11 g/l.

Enológia: Vína vyrobené z tejto odrody dosahujú vysokú kvalitu, majú tmavočervenú farbu, sú plné, harmonické. Triesloviny sú jemné, uhladené. Vína z Rimavy sa dobre pijú aj ako mladé vína, sú vhodné aj na archivovanie.  

Použité zdroje: Pospíšilová, D. a kol., 2005: Ampelografia Slovenska cs.wikipedia.org www.uksup.sk/download/odrody FOTO: www.vitisselect.com