Definícia pojmu: Senzorika, alebo senzorické hodnotenie je hodnotenie vína pomocou zmyslov. Na víne hodnotíme vzhľad, vôňu a nakoniec chuť.bodovaci_harok
Víno sa posudzuje na základe našich pocitov, podľa našich zmyslov. Medzinárodné súťaže hodnotia vína pomocou 100 bodového OIV systému, v ktorom sú prerozdelené body do viacerých kategórii a podkategórii- vzhľad, vôňa, chuť, celkový dojem. Vo vzhľade sa posudzuje čírosť a farba vína. V tejto kategórii sa zvyknú dávať plné počty bodov, body sa znižujú len v tom prípade, ak je víno zakalené, alebo má rušivú farbu, napríklad naoxidované hnedé tóny. Vo vôni sa hodnotí intenzita vône, jej jemnosť ako aj kvalita vône.

V chuti sa okrem parametrov - intenzita, jemnosť a kvalita, hodnotí aj perzistencia, teda dochuť vína. V kategórii celkový dojem sa hodnotí konečný dojem vína, či vôňa harmonizuje s chuťou, či sa nám víno páči, alebo nie. Podľa získaného počtu bodov býva víno oceňované medailami, a každá jedna súťaž má iný štatút, rovnako aj inú hranicu bodov, kedy víno získava ocenenie.