Binissalem – toto je oblasť nachádzajúca sa na ostrove Mallorca. Binissalem patrí k španielskym Denominación de Origen. Pestovanie hrozna a výroba vína sú známe už od roku 121 pred n.l., kedy na ostrov Mallorca priniesli vinič starí Rimania. Na konci 19. storočia bola rozloha vysadených viníc okolo 27000 ha, ale fyloxéra zničila väčšiu časť viníc. Oblasť získala oficiálny status DO v roku 1991.

Klimatické podmienky: Klíma je stredomorská, s teplými, horúcimi letami a krátkymi, miernymi zimami. Na ostrove je nebezpečenstvo silného vetra, mrazov a krupobitia. Dažďové zrážky sa vyskytujú zväčša na jeseň, v podobe prívalových dažďov.

Pôdne podmienky: Pôdy sú veľmi voľné a chudobné na živiny, sú hlinité. Ako podložie sa v tejto oblasti vyskytuje vápenec.

Pestované odrody: K modrým odrodám patrí hlavne Manto Negro (50% výsadby), ďalej sa tu pestuje Cabernet Sauvignon, Callet, Tempranillo, Monastrell, Syrah a Merlot. Z bielych odrôd dominuje autochtónna odroda Moll (70% výsadby), Macabeo, Parellada, Chardonnay a Moscatel.


Pla i Llevant
– je oblasť nachádzajúca sa na ostrove Mallorca.V roku 1991 bola táto oblasť známa ako Vinos de la Tierra, a v roku 2001 bolo 250 ha aktualizovaných na status Denominación de Origen. Vinice sa nachádzajú v oblastiach známych ako Felanitx a Manacor.

Klimatické podmienky: Klíma je stredomorská, prevládajú dlhé, suché letá a krátke mierne zimy. Priemerný úhrn zrážok je 425 mm ročne a vyskytujú sa hlavne na jeseň vo forme prívalových dažďov.

Pôdne podmienky: Pôdy v tejto oblasti sú veľmi úrodné, majú vysoký obsah ílu a vápenca. Podložie je tu dolomit. Pôdy sú červené (dôsledok vyššej koncentrácie oxidov železa), alebo biele (dôsledok ílov, vápenca a prítomnosť horčíka).

Pestované odrody: Z bielych odrôd sa tu pestujú Macabeo, Parellada, Chardonnay. Z modrých odrôd sa tu pestuje hlavne Tempranillo, Merlot a Monastrell. Autochtónne odrody, ktoré sa tu pestujú sú Prensal blanc, Fogoneu a Manto Negro.


Formentera
– sa nachádza v autonómnej oblasti Baleárskych ostrovov. Táto oblasť spadá do kategórie Vino de la Tierra (označenie vína, ktoré je len jeden krok pod označením Denominación de Origen). Plocha, na ktorú sa vzťahuje toto označenie zahŕňa všetky obce na ostrove Formentera. V súčasnosti existuje asi 10 hektárov registrovaných viníc. Tento status získal v roku 2004.

Pestované odrody: Na ostrove Formentera sa z modrých odrôd pestuje Monastrell, Fogoneu, Tempranillo, Cabernet Sauvignon a Merlot. Biele odrody pestujúce sa na ostrove sú Malvasia, Prensal blanco, Chardonnay a Viognier.


Ibiza
– ostrov Ibiza patrí k Baleárskym ostrovom, a má status Vino de la Tierra, ktorý ziskal v roku 1996. Plocha, na ktoré sa vzťahuje toto zemepisné označenie zahŕňa všetky obce ostrova. V súčasnosti existuje asi 30 ha registrovaných viníc.

Pestované odrody: Z modrých odrôd sú na Ibize pestované hlavne Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah. Z bielych sa pestujú hlavne Macabeo, Parellada, Malvasia, Chardonnay a Moscatel.


Illes Baleras
– táto oblasť spadá do označenia Vino de la Tierra. Plocha, na ktorú sa vzťahuje označenie Vino de la Tierra zahŕňa všetky obce Baleárskych ostrovov. V súčasnosti je tu 300 hektárov registrovaných viníc a 37 vinárstviev. Status Vino de la Tierra získala oblasť v roku 2003.

Pestované odrody: Z bielych odrôd sa v tejto oblasti pestujú hlavne Moll, Chardonnay, Giro blanc, Macabeo, Malvasia, Parellada, Riesling a Sauvignon blanc. Z modrých odrôd sa tu pestuje Callet, Manto negro, Fogoneu, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tempranillo a Pinot noir.


Mallorca
– spadá pod španielske zemepisné označenie Vino de la Tierra. Tento status oblasť získala v roku 2007.

Pestované odrody: V oblasti Mallorca sa pestujú prevažne modré odrody Callet, Manto Negro, ďalej sa tu pestuje Cabernet Sauvignon, Fogoneu, Merlot, Monastrell, Syrah, Tempranillo a Pinot noir. Z bielych odrôd sa pestuje Moll, Chardonnay, Macaveo, Malvasia, Moscatel, Sauvignon blanc a Riesling.


Isla de Menorca
– spadá pod označenie Vino de la Tierra, nachádza sa v autonómnej oblasti Baleárskych ostrovov. Plocha, na ktorú sa vzťahuje toto zemepisné označenie, zahŕňa všetky obce ostrova Menorca. V súčasnosti je registrovaných 20 hektárov viníc. Menorca získala oficiálny status v roku 2002.

Pestované odrody: Z modrých odrôd sa pestuje Cabernet Sauvignon, Merlot, Monastrell, Tempranillo a Syrah. Biele odrody, ktoré sa pestujú sú Chardonnay, Macabeo, Malvasia, Moscatel, Parellada a Moll.


Serra de Tramnuntana – Costa Nord
je poslednou oblasťou, ktorá patrí do autonómnej oblasti Baleárskych ostrovov. Status Vino de la Tierra získala v roku 2007. Registrovaných viníc v tejto oblasti je 40 ha.

Pestované odrody: Z modrých odrôd sa pestuje Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Monastrell, Tempranillo, Callet a Manto Negro. Z bielych odrôd tu môžeme nájsť Malvasiu, Moscatel, Moll, Parelladu, Chardonnay a Sauvignon blanc.


Použité zdroje:
http://www.spanish-wines.org/balearic-islands.htmlhttp://en.wikipedia.org/wiki/Binissalem-Mallorcahttp://en.wikipedia.org/wiki/Pl%C3%A0_i_Llevant_%28DO%29http://www.wine-searcher.com/regions-balearic+islands Foto: www.delicious-spanish-recipes.com