Cava je aj šumivé víno pochádzajúce zo Španielska. Názov nepochádza z technológie, ani z miesta, ani z odrody, ale pochádza z kamenných pivníc (cavas), v ktorých víno vyzrieva. Toto víno bolo prvý raz vyrobené v roku 1870. Vyrobil ho Josep Raventos, ktorý sa vrátil z návštevy vo Francúzsku. V roku 1970 bol predstavený oficiálny názov Cava DO, ktorý sa týkal výlučne bielych a ružových šumivých vín. Pôvodné šumivé vína Cava pochádzali z katalánskeho mestečka San Sadurní de Noya, dnes sa však vyrábajú v rôznych častiach Španielska: - Aragon, Navarra, Rioja, Pais Vasco, Valencia a Extremadura, ktoré majú vymedzené oblasti oprávnené na DO, hoci odtiaľ pochádza menej ako 10%. Srdcom výroby naďalej zostáva mestečko San Sadurní de Noya.

Tradičné odrody, ktoré sa používali na výrobu Cava, boli Macabeo, Parellada, Xarel.lo. Macabeo tvorí asi polovicu štandardnej Cava zmesi. Na ružové Cavy sa používajú hlavne odrody Pinot noir a Monastrell. 

Klasifikácia šumivých vín Cava:

Brut nature: obsahuje 0-3 g/l zvyškového cukru Extra brut: obsahuje 0-6 g/l zvyškového cukru. Brut: obsahuje 0-12 g/l zvyškového cukru Extra seco/extra dry: obsahuje 12-17 g zvyškového cukru. Seco/dry: obsahuje 17-32 g/l zvyškového cukru Semi-seco/semi-dry: obsahuje 32-50 g/l zvyškového cukru Dulce (sladké): obsahuje viac ako 50 g/l zvyškového cukru.

Použité zdroje: http://en.wikipedia.org/wiki/Cava_%28Spanish_wine%29 http://www.wine-searcher.com/regions-cava http://www.spanishwine.com/information-wine/what-is-cava-wine/ Foto: cavadeextremadura.com