Veľký rozvoj tu zaznamenalo vinárstvo v rímskom období a potom v stredoveku, kedy boli pestovanie hrozna, výroba vína a neskôr aj obchod s vínom spojené so životom kláštorov. Už v 17. storočí sa objavili prvé dokumenty, ktoré sa vzťahovali k zabezpečeniu kvality vína. Koncom 19. storočia vinohradníctvo a vinárstvo bolo ovplyvnené francúzskou školou a vznikla Kráľovská ekonomická spoločnosť vinárov v Rioje. Následne, v r.1902 bol vydaný kráľovský dekrét na ochranu pôvodu vín z Rioji. V r. 1926 vznikla Regulačná Rada (Consejo Regulador), oficiálne však bola ustanovená až v r. 1953 a od r.1970 dávala definitívne záruku na pôvod a kvalitu, regulovala a kontrolovala používanie odrôd a kvalitu vín chránených pod D.O. Táto oblasť má ako jedna z prvých v Španielsku status Denominación de Origen Calificada (D.O.Ca) a získala ho v roku 1991. Celková výmera vysadených vinohradov je 63593 ha. Táto výmera sa rozdeľuje do troch provincií – La Rioja (43885 ha), Álava (12934 ha) a Navarra (6774 ha). Vinárstva sa tu nazývajú „bodegas“. Celá oblasť sa delí na tri zóny. Patrí sem Rioja Alta, Rioja Alavesa Rioja Baja.

Klimatické podmienky: Celá oblasť Rioja má kontinentálne klimatické podmienky. Horúce, dlhé letá a chladné zimy. Priemerná ročná teplota sa pohybuje od 11,8 °C až 31,8 °C. Úhrn zrážok v celej oblasti Rioja sa pohybuje od 300 mm do 510 mm ročne.

Pôdne podmienky: Pôda v oblasti Rioja je ílovitá s vyššou koncentráciou železa. Do značnej miery sa tu vyskytuje aj vápencové podložie, pieskovec a riečne naplaveniny z rieky Ebro.

Pestované odrody: Najpestovanejšou odrodou je Tempranillo. K ostatným modrým odrodám patrí Garnacha tinta, Graciano a Mazuelo. Tieto odrody sa zvyknú miešať v určitých pomeroch, aby sa dosiahli čo najlepšie výsledky veľkých červených vín. Najväčší podiel má Tempranillo 60% (dodáva hlavné chute vínu, rovnako má výborný potenciál vyzrievania), Garnacha 20% (dodáva vínu plnosť a vyšší alkohol) a s menšími podielmi je to Graciano (dodáva ďalšiu paletu vôní) a Mazuelo (dodáva korenistosť vínam). Z bielych odrôd sa tu pestuje hlavne Viura (Macabeo), Malvasia a Garnacha blanca. Tieto odrody sa zvyknú tiež kupážovať. Viura je pomerne ovocná, má dostatok kyselín, podobne je aj Malvasia. A Garnacha blanca dodáva vínam plnosť. Ružové vína (rosados) sa vyrábajú prednostne z odrody Garnacha.

V oblasti Rioja sú vína kategorizované do štyroch tried.

Rioja – je najmladšie víno, treba ho vypiť do jedného roka.

Crianza – víno, ktoré vyzrievalo najmenej dva roky, z toho aspoň jeden v drevených sudoch.

Reserva – víno, ktoré vyzrievalo najmenej tri roky, z toho aspoň jeden rok v drevených sudoch

Gran Reserva – víno, ktoré musí zrieť dva roky v drevených sudoch a následne 3 roky vo fľaši. Niektoré gran reservy ležia v sude aj 48 a viac mesiacov. Môžu sa predávať až na šiesty rok po roku zberu.Vína tejto kategórie sú vhodné na dlhodobé uskladnenie, archiváciu, čím získavajú mimoriadne zaujímavé organoleptické vlastnosti s arómami vanilky, tabaku, sladkého drievka, škorice a kože. Sú hladké až krémové, zaguľatené a veľmi harmonické.

Sangria - v roku 1960 vo vinárstve Bodegas Rioja Santiago vyvinuli prvú balenú verziu tohto obľúbeného punču, ktorého základom je víno pochádzajúce z Riojy. V roku 1964 bolo balenie vystavené na svetovej výstave v New Yorku. Dcérska spoločnosť Pepsi Coly odkúpila práva a začala s predajom sangrie celosvetovo.

Podoblasti Riojy Rioja Alta sa rozprestiera vo vyššie položenej západnej časti. Rioja Alta je známa štýlom vína podobným „starému svetu“. Tým, že vinice sú vysadené vo vyššej nadmorskej výške, sa skracuje vegetačné obdobie viniča. Vína, ktoré vznikajú z tejto oblasti sú ľahšie, ovocné a svieže. Rioja Alavesa  sa nachádza v provincii Alava (patrí k Baskicku). Má podobné podnebie ako oblasť Alta. Vinič je tu vysadený veľmi riedko. Je to kvôli pôdnym podmienkam. Pôdy v oblasti Alavesa sú chudobné na živiny. Víno pochádzajúce z tejto oblasti má plnšie telo, rovnako aj vyššiu kyselinku. Rioja Baja predstavuje rozsiahly a teplejší východ oblasti. Táto oblasť je silne ovplyvnená stredomorskou klímou. Patrí medzi najteplejšie a najsuchšie časti Rioja. Rioja Baja sa nachádza po pravej strane toku rieky Ebro, v južnej časti oblasti a má stredomorské až kontinentálne podnebie. Produkuje červené a ružové vína, alkoholické a vysoko extraktívne, plné a silné. Červené sú veľmi vhodné na ležanie v bariku.

Použité zdroje: Johnson, H., Robinsonová, J., 2009: Svetový atlas vína, vydavateľstvo IKAR, str. 198-199 http://us.riojawine.com/ Foto: http://quentinsadler.wordpress.com/2010/05/28/white-rioja-an-underrated-classic/