Malé divy priamo v srdci Malých Karpát? Áno je to pravda. V malebnej vinárskej obci Modra, nájdete malé rodinné vinárstvo MALÉ DIVY. Filozofiou vinárstva je výroba vína z vlastných vinohradov, výlučne z modranských vinohradníckych honov. Pravý modranský terroir predstavuje akúsi šifru špecifických vlastností, ktoré geografia, geológia, či klíma danej vinici prepožičiava.

Táto rozmanitosť, typická pre modranský chotár, sa v detailoch líši prístupom vinára a premieta sa do jednotlivých vín. Pri pestovaní hrozna a následnom spracovaní vsádzajú na dva hlavné ciele, ktorými sú kvalita a jedinečnosť. Keďže vinárstvo v ich prípade ide ruka v ruke s vinohradníctvom, dôraz na kvalitu je jasný od samého začiatku. Jedinečnosť citlivého prístupu ku každej z odrôd, ktorá patrí do terroiru Malých Karpát, má reprezentovať nie len vinárstvo, ale aj Modru ako takú. Ich hlavné zameranie je predovšetkým na tradičné odrody akými sú Silvánske zelené, Veltlínske zelené, no môžete objaviť aj ich skvelé  cuvée Staré hory, či svieže cuvée Travel.

Väčšinu vzniku ich vín nechávajú „na prírode". To predstavuje aj spontánne kvasenie, ktoré ponechá špecifický rukopis terroir, teda miesta pôvodu hrozna a zásahy do samotnej výroby vín sú taktiež minimálne. Pri výrobe používajú nerezové nádoby. Moderné technológie dopĺňajú i tradičným zrením v drevených sudoch, či ležaním vína na kaloch.

V ponuke vinárstva nájdete celú paletu vín s rovnováhou chutí, jemnosti, plnosti, štruktúry a textúry. Všetky sú však v obmedzených množstvách. Ak by sme vám mali odporučiť, tak by to boli určite ich skvelé Veltlíny a Silvány ročníka 2020. Výnimočným vínom z ročníka 2019 je určite Pinot blanc. Jemná aromatika žltého ovocia, lúčnych kvetov s bohatou štruktúrou v chuti a šťavnatým záverom. Krásne, plné, mohutné víno s dlhým potenciálom zrenia, dokonale odráža terroir modranského honu Plázle.

Každoročne najrýchlejšie vypredaným vínom vinárstva je polosuché cuvée Travel. Tak ako už naznačuje jeho názov, cuvée Travel vzniklo z odrôd TRAmín červený a VELtlínske zelené. Spojenie týchto odrôd vytvára veľmi príjemné, aromatické a plné víno, so šťavnatou kyselinkou, no zároveň jemnou medovou dochuťou.

Pre tých ktorý milujú plné, štruktúrované, nazreté vína určite odporúčame vyskúšať Silván alebo Veltlín z archívu Malých divov.