Primitivo, prečo má známa talianska odroda tento názov? Pretože  je vo všetkých ohľadoch "popredu“. Ako jedna z prvých kvitne, zafarbuje hrozno a aj dozrieva veľmi skoro. Zber Primitiva prebieha od prvej polovice augusta, až do polovice septembra. Samozrejme dátum zberu záleží od klimatických podmienok v danom roku. Názov odrody pochádza z latinské slova "primativus", alebo talianskeho "primaticcio", čo znamená  "prvé, prvorodené". 

  Odroda Primitivo sa pestuje najmä v južnej časti Talianska, v oblasti Puglia. V mestečku Gioia del Colle, na konci 18. storočia, vysadil Don Francesco Filippo Indellicati prvú vinicu výhradne  odrody Primitivo. Odtiaľto sa následne začala odroda rozširovať naprieč regiónom.

  Pôvod odrody Primitivo bol dlho zahalený tajomstvom, podobne ako u mnohých  iných odrôd. V  roku 1967 profesor Austin Davis z kalifornskej univerzity zistil, že talianske Primitivo je veľmi podobné odrode Zinfandel z americkej Kalifornie. V roku 1972 bola výskumom dokázaná ich genetická zhoda.

  Ešte pred niekoľkými desaťročiami sa obe krajiny hrdo hlásili k pôvodu danej odrody, no výskumy v posledných rokoch dokázali, že prvotný zrod odrody neprislúcha ani jednej z nich. Prvé písomné záznamy o odrode Primitivo v Taliansku, pochádzajú z roku 1870. Podľa niektorých dokumentov sa Primitivo dostalo do Puglie z východného pobrežia Jadranu. Prvé záznamy o odrode Zinfandel sa v Spojených štátoch datujú od polovice 19. storočia. Až do šesťdesiatych rokov minulého storočia bol Zinfandel mylne považovaný za čisto "americkú odrodu". V roku 1976 bola prvý krát zaznamenaná a zdokumentovaná podobnosť odrôd Primitivo a Zinfandel s chorvátskou odrodou Plavac Mali.

  V roku 1982 profesor Goheen potvrdil, že sú si veľmi podobné, avšak nie identické. Plavac Mali bol s najväčšou pravdepodobnosťou len jedným z "rodičov" oboch odrôd. Po mnohých rokoch výskumu bola v roku 2001 na pobreží Dalmácie objavená odroda Crljenak Kaštelanski. Jej genetické rozbory dokázali úplnú zhodu s odrodami Zinfandel a Primitivo.

  Za posledné desaťročie sa výsadba Primitiva v Puglii zvýšila až o 40%. Dnes tak dosahuje viac, ako 11 000 hektárov z celkovej výmery 85 000 hektárov viníc. Chuť a celkový prejav vína je v značnej miere podmienený pôdnym zložením a zrelosťou hrozna s čím priamo súvisí lokalita pestovania. Červené ovocie s dominanciou malín je typické pre chladnejšie oblasti. Zrelé čierne bobuľoviny, sladké drievko a korenisté tóny sú väčšinou znakom zrelšej suroviny, pochádzajúcej z teplejších oblastí.