Ružové vína z Provence majú vo svete veľké meno a nie je to len tak pre nič za nič. No napriek tomu, tak ako v každom regióne, aj tu si treba dať pozor na to, aké víno si vyberáte. Pri produkcii 130 miliónov fliaš ročne, to môže však byť celkom námaha a trafiť sa do „čierneho“ (či skôr ružového?).

Nám sa to však podarilo! Predstavujeme vám BIO víno z Templárskeho veliteľstva - „La Commanderie de la Bargemone“!

rose provenceUsadlosť bola založená v 13. storočí a nachádza sa 16 míľ od historického mesta Aix-en-Provence. V roku 1250 nášho letopočtu tu Templárski rytieri postavili svoj komplex budov známy ako „La Commanderie“ (veliteľstvo).

V roku 1968 boli vinohrady vo veľkom meradle opätovne vysadené a v súčasnosti majú rozlohu 300 akrov (120 hektárov). Vinica „La Commanderie“ je tradičná vinica Provence, ktorá už niekoľko desaťročí produkuje ružové (90+ %) a biele (10 %) vína v najvyššej kvalite. Vinica patrí do apelácie „Côteaux d'Aix en Provence“.

Celá v podstate predstavuje jeden terroir, s takmer identickými pôdami a expozíciami, čo napomáha produkcii vína pozoruhodne konzistentnej kvality. Vysadené odrody sú Sauvignon Blanc, Rolle, Syrah, Counoise, Caladoc, Grenache, Cabernet Sauvignon. Celé vinohradníctvo a vinárstvo sú 100% ekologické a certifikované ako organické od EÚ. Toto je doslova bijúce srdce „La Commanderie“.

Vo Francúzsku a vo zvyšku sveta je kvalita vín Bargemone uznávaná na najprestížnejších súťažiach. Na Concours Général Agricole de Paris každoročne získajú vína Bargemone zlaté medaily. V roku 2021 získala zlatú medailu na Challenge Millésime Bio aj Commanderie de la Bargemone 2020, v kategórii rosé.

V Spojených štátoch bola kolekcia ružových cuvée pre rok 2020 ohodnotená 91 bodmi od Wine Advocate - Robert Parker a 93 bodmi od Vinousa, ktorý toto cuvée opísal ako „intenzívne parfumované“. Cuvée Commanderie de la Bargemone 2020 rosé bolo ohodnotené 91 bodmi od Decanter a 90 bodov od Wine Enthusiast. Teraz si tieto výnimočné vína môžete dopriať konečne aj na Slovensku!

Vyskúšajte Coteaux d'Aix en Provence Cuvée Collection Rosé 2021 - explozívne ovocné, vyvážené a vďaka vyššie položenej vinici (390mnm), nádherne svieže rosé! Predáva sa v netradičnej adjustáži, ktorá pripomína známy parfém od Channel. Uhádnete ktorý?