Kolumbia Quindio Santa Monica fermentácia s jahodami 250g
Výrobca | Ondrejka specialty coffee |
---|---|
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | --- |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Farmára Jaira Arcilu asi netreba ani predstavovať. Je známy experimentálnymi spracovaniami káv na svojich farmách. Dosahuje nimi niekedy až neuveriteľné chuťové profily.
Výsledok jedného z jeho experimentov vám ponúkame aj my. Ide o kávu odrody Castillo (je to derivát odrody Caturra, ktorý je odolnejší voči chorobám a má väčšiu úrodnosť), ktorú vypestoval na farme Santa Monica v nadmorskej výške 1500 m.n.m.
Pozbierané, výlučne dozreté čerešne, následne podrobil 72 hodinovej fermentácii vo vzduchotesných sudoch, kde pridal jahody a vínne kvasinky. Po fermentácii boli kávové čerešne zbavené dužiny sušené na drevených posteliach spolu s dozretými jahodami, až pokiaľ nedosiahli požadovanú vlhkosť.
Výsledok je podľa očakávania veľmi zaujímavý. Z nášho pohľadu o to lepší, že v káve nie sú prítomné stopy fermentácie, naopak, káva je veľmi sladká, jahody sú všade prítomné a okrem toho aj náznaky tropického ovocia, kakaa a smotany. Naozaj skvelá káva, ktorá len tak rýchlo neomrzí!
Farma sa nachádza v nadmorskej výške 1500 m.n.m..
Káva je naturálne spracovaná.
Vhodná na prípravu pre filter no môžete vyskúšať aj ako výrazné espresso.
Zrnková káva v balení 250 gramov.
Ondrejka specialty coffee
Ondrejka specialty coffee je malá rodinná pražiareň exkluzívnej výberovej kávy. Snahou pražiara a majiteľa Braňa Ondrejku je osloviť ľudí, ktorí hľadajú pre seba domov alebo do svojej firmy kávu výnimočnej kvality. V tejto malej rodinnej pražiarni si kúpite jedine výberovú kávu z posledného zberu a čerstvo upraženú. V našej ponuke nájdete vždy kávu vhodnejšiu na klasické espresso a samozrejme aj kávu praženú pre filter.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.