Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické odrody s nearomatickými, skúšali rôzne kombinácie odrôd. Takýmto krížením vznikla aj Aromína. Odroda, ktorá je rozšírená u malovýrobcov, jej perspektívou je záhradkárske pestovanie.

Pôvod a rozšírenie: Táto odroda vznikla v roku 1958 vo VÚVV v Bratislave z trojitého kríženia. Dorota Pospíšilová skrížila semenáč Tramín červený x Veltlínske červeno-biele s odrodou Irsai Oliver. Aromína bola skúšaná vo výrobných podmienkach v PD Strekov.

Morfológia: List je stredne veľký, okrúhly. Povrch čepele je mechúrikovitý, na spodnej strane štetinatý. List je päťlaločnatý, stredne hlboko vykrajovaný. Zúbky sú malé, pravouhlé, stopka je stredne dlhá, štetinatá. Strapec je stredne veľký, hustý, kónický. Má 1-2 krídelká. Bobuľa je stredne veľká, obráteno-vajcovitá, zelenožltá. Šupka je pevná, dužina mäsito-šťavnatá.

Fenológia: Aromína je náchylná na jarné mrazy, pretože pučí skoro na jar. Je vhodnejšia do bezmrazových polôh a hlbokých pôd. Má strednú odolnosť voči hubovitým ochoreniam. Odroda dozrieva pomerne skoro - v polovici augusta.

Agrobiológia: Úrodnosť tejto odrody je vsoká, poskytuje výnosy 13-16 ton/ha. Cukornatosť muštov sa pohybuje v rozmedzí 19-22 °NM a obsah kyselín 6,5-8 g/l.

Enológia: Aromína poskytuje aromatické, ľahké vína, ktoré sú vhodné aj na sceľovanie.

Použité zdroje: Pospíšilová, D., a kol. 2005: Ampelografia Slovenska, str. 258 cs.wikipedia.org Stolář, R., 2006: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy FOTO: Stolář, R., 2006: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy, www.trhvin.cz