Vinárstvo Mátyás 6fl.
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Pivnica Mátyás |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Južnoslovenská |
Balenie (Litrov) | 6x0.75 |
Servírovacia teplota (°C) | 14-16 |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Set obsahuje:
1. P3 BIO 2020
2. Ösztövér BIO 2020
3. Sandwich BIO 2020
4. SaraDora #4
5. Pinot noir BIO 2019
6. Frankovka modrá BIO 2019
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovom darčekovom obale, ktorý zakúpite tu.
Pivnica Mátyás
Hoci boli prvé fľašované vína tohoto vinárstva uvedené na trh až v roku 2005, výrobou vína sa táto rodina zaoberala už oveľa dávnejšie. Podobne ako ostatné rodiny žijúce v Novej Vieske, aj oni mali iba menší vinohrad, z ktorého si každý rok vyrobili víno len pre vlastné potreby. Tento vinohrad, ako aj k nemu prislúchajúca pivnica, boli rovnako ako láska k vínu rodinným dedičstvom. História vinárstva sa začala písať v roku 2003, kedy sa zrodilo rozhodnutie, že z dedičstva vybudujú rodinnú usadlosť. Dnešný stav s celkovo 12 hektármi vinohradov a jednou novou pivnicou dosiahli len za 6 rokov. Na tomto vynikajúco položenom mieste v roku 2008 a 2009 vysadili takmer 12 hektárov hrozna. Sú tu pestované odrody ako, Feteasca regala, Sauvignon blanc, Tramín červený, Rizling vlašský, Pinot blanc, Chardonnay, Rizling rýnsky, Rulandské šedé, Pinot noir, Frankovka modrá a Dunaj. Pôdne zloženie je tu sprašové a hnedozem na vápencovom a pieskovcovom podklade. Použijúc slová Cicera: „To, čo vytvorila príroda, je vždy lepšie, ako to, čo bolo vytvorené umelo.“ Pri pestovaní hrozna je ich filozofiou návrat k prírode, práca v súlade s prírodou a nevyplytvanie prírodných zásob. Zároveň obhospodarujú vinohrady udržateľným spôsobom a snažia sa o zvyšovanie cennej biodiverzity. Vinič obhospodarujú ekologickým spôsobom už od jeho založenia. Ich cieľom je dosiahnuť biodynamické hospodárstvo a čo najvyššiu možnú úroveň harmónie a spolupráce s prírodou a vesmírom. Niektoré práce vykonávajú v tomto duchu, čiže s ohľadom na vplyvy Mesiaca a hviezd. Ich prácu určujú dva dôležité princípy: tradícia a prirodzenosť. Čo to však znamená v praxi? Prevažná väčšina ich vín, podľa tradičnej výroby vína, fermentuje a dozrieva v dubových sudoch, podľa možnosti čo najdlhšie. Do fermentácie a vývoja vín nezasahujú, nechávajú celý proces na prírodu. Sú len pozorovateľmi všetkých procesov, čo znamená, že kvasnice, enzýmy a iné prídavné látky majú už dlhé roky "zákaz vstupu" do ich pivníc, tak, ako aj filtrácia, alebo čírenie. Dozrievaniu vína napomáhajú len tým, že ho až do fľaškovania nechávajú zrieť na kaloch. Jediným zásahom pri výrobe vína je jeho mierne zasírenie pred fľašovaním a aj to sa deje za veľmi prísnych pravidiel.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
1. P3 BIO 2020
V každom jednom víne sa vinárstvo snaží o spájanie prirodzenosti a autentickosti s tradíciami. Pri tomto víne sa vrátili k metóde “všetko spolu“. No dobre, až taký free style to zas nebol. Spoločným kvasením troch pinotov, pinotu blanc, pinot gris a pinot noir, vzniklo toto zaujímavé dielo. Aby však do fliaš dostali viac ovocnosti, tak sa rozhodli, že odstopkovač nebudú preťažovať a 2/3 rmutu obsahovali celé strapce týchto odrôd. Oplatí sa ho raz ochutnať. A možno aj dva krát.
2. Ösztövér BIO 2020
Veľmi dlho tu bolo odhodlanie vyrobiť víno, ktoré si zaslúži niesť starobylý názov našej obce Nová Vieska, Ösztövér. V porovnaní s týmo dlhodobým odhodlaním a plánovaním, bolo toto víno vyrobené veľmi spontánne. Odrody Tramín, Pesecká Leánka a Sauvignon Blanc vyzrievali každé samostatne na šupkách a Chardonnay tiež zvlášť, ale sandwichovým spôsobom. Spojením týchto odrôd nakoniec vzniklo toto unikátne víno. Zabudnite na zažité informácie a predsudky. Nehľadajte odrodovú charakteristiku, oddajte sa pôžitku a nechajte vínu odovzdať vám pozitívnu energiu!
3. Sandwich BIO 2020
Na začiatku bolo Rulandské šedé. Bolo skvelé a mali sme ho radi. Ale naša zvedavosť nás prinútila hľadať niečo viac, niečo o čom sme vedeli, že nám vie ponúknuť táto odroda. Z nejakého nepochopiteľného dôvodu sme sa rozhodli kvasiť celé strapce hrozna spolu s odstopkovanými bobuľkami vo viacerých vrstvách. A hľa, Sandwich je na svete. A v tomto bode sme našli to, čo sme hľadali. Energiu, dynamiku a ten malý pocit funky života, ktorý sa nachádza v každom dúšku tohto vína.
4. SaraDora #4
Štvrtá edícia SaraDory je vskutku vynikajúca. Nečakajte oranžového divocha, víno je harmonické, dokonca sa dá hovoriť o elegancii. Iskrivá zlatavo-medová farba, na nefiltrované a nečírené víno nečakane číra. Príjemná vyzretá vôňa. Dominujú sušené lúčne kvety, žlté ovocie, ananás, pomaranč, dotyky triesla, minerálov. Stredne plná suchá chuť, pekná kyselinka a jemné taníny dotvárajú príjemnú štruktúru. Použité odrody : Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Pinot blanc
5. Pinot noir BIO 2019
Niekto nám už hovoril, že náš región je vlastne také malé "Burgundsko". Úprimne? Neviem, či to takto je, ale v jednom som si istý a to v tom, že Pinot Noir určite našiel nový domov v našich končinách. Mnohokrát sa síce správa ako malá neposlušná princeznička, ale každý rok dokáže ukázať inú svoju tvár. Keď si ju budeme ctiť a starať sa o ňu, tak aj v tých najhorších ročníkoch nám dokáže ukázať svoju pozitívnu stránku a obdaruje nás tým pekným a dobrým. Podstata tkvie v tom, že pri tejto odrode nemôžeme príliš komplikovať jednotlivé postupy. Úplne najlepšie je spracovávať ju tradične s minimom zásahov človeka.
6. Frankovka modrá BIO 2019
Nuž áno, Frankova modrá. Bolo by príliš ťažké nájsť typickejšiu modrú odrodu pre tento región. Má to však svoj dôvod. Len málo odrôd vie ukázať svoju krásu a ľahkú piteľnosť aj pri vyššej zrelosti hrozna. A toto víno sa vážne veľmi dobre pije, verte mi. A nie je to preto, lebo x cukru, y extraktu a z kyselín. Je to preto, lebo táto odroda sem proste patrí. Vedeli to už naši predkovia, ktorí túto odrodu spracovávali srdcom i dušou a my to tak robíme tiež.