Bordeaux je pravdepodobne najznámejší vinársky región na svete. Domov najznámejších, najprestížnejších, ale aj najdrahších vín sveta. Domov takých vín ako Chateau Latour, Chateau Lafite Rothschild, Chateau Haut-Brion či Chateau Margaux. Leží na západnom pobreží Francúzska. Najvýznamnejšími odrodami viniča v Bordeaux sú Merlot (32 %), Cabernet Sauvignon (18 %) a Cabernet Franc. Z bielych odrôd sú nepochybne najvýznamnejšie Sémillon a Sauvignon blanc.

Na relatívne malom území sa na 113 000 ha vinohradov ročne produkuje viac ako 6,5 milióna hektolitrov vína. Svetové meno si však táto oblasť získala fenomenálnou kvalitou vín, ktoré tvoria len cca 3 % produkcie – najlepších vín označovaných ako cru classé alebo grand cru. Práve tieto elitné vína Bordeaux tvoria základ našej ponuky.

Žiadna iná oblasť na svete neposkytuje ročne toľko špičkového vína ako Bordeaux. Približne 7 tisíc vinárov vyprodukuje rok čo rok viac ako 6 miliónov litrov vína (v závislosti na ročníku pochopiteľne). Vysokú kvalitu bordeauxských vín tvoria dokonalá súhra vinára a terroir. V Bordeaux panuje priaznivé podnebie ovplyvnené Atlantickým oceánom a jeho teplým golfským prúdom, ktorý obteká Akvitánska pobrežia. Rozmanité zloženie pôdy potom dovoľuje pestovať odrody, z ktorých bordeauxští vinári vedia vyrobiť víno mimoriadnej kvality a trvanlivosti. Žiadne iné víno na svete nevydrží v fľaši v špičkovej kondícii tak dlho, ako víno z Bordeaux.     

Oblasť Bordeaux ponúka celý rad skvelých vín za rôzne ceny. V Bordeaux je síce stále ešte “v prevádzke” jednoduchý klasifikačnýsystém pochádzajúci z roku 1855 (“Grand Cru Classé en 1855”), ale dnes už tento systém o skutočnej kvalite klasifikovaným vín mnoho nevypovedá. Často sa totiž stáva, že vinári zaradení v nižších triedach si za svoje vína pýtajú vyššie ceny (a dostávajú ich), než vinári, ktorých víno je vo vyššej klasifikácii.           

Stačí tak vedieť, že základná trieda sa nazýva AOC, vyššia je Bordeaux Supérieur, nasleduje Cru Bourgeois a najvyššia je Grand Cru Classé. St.-Emilion má 4 triedy od Grand Cru po Grand Cru Classé (A). Pomerol svoju klasifikačné triedu nemá, teda etiketa by mala niesť len označenie AOC Pomerol. Podobne je na tom oblasť Pessac, odkiaľ pochádza jediné Premier Grand Cru Classé a tým je víno z Chateu Haut Brion. Ostatné vína sa označujú ako AOC Pessac. Biele vína nesú označenie AOC Entre-Deux-Mers alebo Bordeaux Blanc, alebo AOC a názov apelácie. Vína zo Sauternes a Barsac užívajú tri klasifikačné: Premier Cru Superior Classé (užíva iba Ch. D’Yquem), Premier Cru a deuxième Cru. Základná je potom AOC.

Vinári v Bordeaux vyrábajú vína všetkých druhov. Či už to ale sú vína červené, biele, ružové alebo sladké dezertné vína z Sauternes, Barsac alebo odinakiaľ, vždy sa jedná o víno vynikajúcej chuťovej kvality navyše s veľmi dobrým potenciálom zrenia. Dokonca aj tie najlacnejšie červené vína si ľahko udržia veľmi dobrú chuť aj niekoľko rokov.

Delenie vín podľa apelácie

Akýmsi zaužívaným rozdelením uľahčujúcim orientáciu vo veľkých vínach Bordeaux je delenie miestnych apelácií podľa ich polohy na brehu rieky Gironde a jej prítokov – Garonne a Dordogne.

K apeláciám pravého brehu rieky patria Pomerol a St.-Émilion. Apeláciami ľavého brehu sú: Pauillac, Margaux, St.-Julien, St.-Estéphe, Haut – Médoc, Pessac – Léognan a Graves. V kupážach apelácií pravého brehu (Pomerol a St.-Émilion) dominuje merlot, v niektorých Cabernet Franc. Vína s prevahou odrody Cabernet Sauvignon v cuvée sú skôr doménou majetkov na ľavom brehu, no tieto pravidlá určite neplatia absolútne.