Ku skupine všeobecne známych producentov vín v Európe, ako napríklad Francúzsko alebo Taliansko, sa jednoznačne radí aj Nemecko.

Táto spolková republika s počtom obyvateľov prevyšujúcim 80 miliónov je krajinou, kde sa zrodil Rizling rýnsky. S touto odrodou sa spájajú mnohé zaujímavé fakty. Tak napríklad Karol Veľký bol iniciátorom myšlienky, že vínna réva by sa mala pestovať práve v tejto oblasti a práve na južných svahoch Johannisbergu. Ďalšou zaujímavosťou je, že najstaršie víno z odrody Rizlingu rýnskeho pochádza zo zberu v roku 1540 z tzv. švédskeho sudu, ktorý bol v dobách tridsaťročnej vojny zakopaný v lese, aby ho uchránili pred drancujúcou švédskou armádou.

Víno ležalo v sude 200 rokov, kým sa nafľaškovalo a stalo sa vlastníctvom šialeného kráľa Ľudovíta Bavorského. V roku 1964 bola na degustáciu otvorená jedna z posledných troch zostávajúcich fliaš. Víno malo všetky vlastnosti vynikajúceho ročníka, avšak v priebehu niekoľkých minút sa premenilo na horký ocot. V súčasnosti existujú ešte dve fľaše tohto pokladu – jednu vlastní vinárske múzeum v Nemecku a druhé sa nachádza v pivnici anglickej kráľovnej Alžbety II.

A tak vám priblížime oblasti MoselPorýnie – najznámejšie miesta v Nemecku, kde sa Rizling rýnsky pestuje. Pritom ich návštevu vrelo odporúčame všetkým nadšencom, ktorí podľahli čaru vín z tejto ušľachtilej odrody.

OBLASŤ MOSEL
Centrom regiónu Mosel je mestečko Trier. Okrem toho, že sa tu narodil Karl Marx, je zaujímavý aj fakt, že Trier je vôbec najstaršie nemecké mesto postavené na mieste bývalej rímskej osady nazývanej Augusta Treverorum. V súčasnosti je spomínané mestečko najväčším svetovým centrom na výrobu sektov. Osem kilometrov od centra mesta, v obci Mertesdorf, leží prvá z našich odporúčaných zastávok – hotel Weingut Weis. Tento gastronomický hotel sa rozkladá uprostred viníc v údolí jedného z prítokov rieky Mosel. Hotel je tiež pestovateľom a zároveň výrobcom vín pod menom Weingut Erben von Beulwitz.

V obci Andel, ktorá leží v blízkosti mestečka Bernkastel-Kues (východne od Trieru), sa nachádza slávna vinárska firma Dr. Pauly-Bergweiler, ktorá sa môže popýšiť 800-ročnou tradíciou v pestovaní a výrobe vína. Tento vinársky podnik, spojený so známymi menami ako Bergweiler alebo Prüm, obhospodaruje 12 hektárov viníc v siedmich vinárskych obciach na 23 viničných tratiach s odrodovou skladbou Rizling rýnsky (92%) a Rulandské modré (8%). Doktor Peter Pauly je veľkým kritikom súčasného vinárskeho zákona v Nemecku, preto sa aj vplyvom svojej návštevy Kalifornie zaoberá modernizáciou technologických postupov. Zaujímavosťou, spájajúcou sa súčasne s týmto podnikom a bývalou Československou republikou, je fakt, že vína Bergweiler boli v časoch prosperity pred 2. svetovou vojnou veľmi obľúbené aj u nás.

Neďaleké mestečko Bernkastel-Kues je zaujímavé nielen svojím dodnes funkčným hospicom (bol založený v roku 1458 a jeho súčasťou je famózna knižnica obsahujúca diela od 9. do 15. storočia), ale i vinárskym múzeom a vinotékou so stálou expozíciou – Weinkulturelles Zentrum. Tam môžete bez časového obmedzenia za poplatok 9 eur ochutnať až 150 vzoriek moselských vín.

Významná vinárska obec, ktorá sa tiež nachádza v povodí Moselu, je obec Erden. Preslávila sa svojou viničnou traťou Treppechen, pri ktorej stojí rekonštruovaný lis z doby Rimanov. Okrem iného tu nájdete aj malé múzeum a degustačnú miestnosť s výhľadom na Mosel.

Vinárske centrum dolného toku rieky Mosel je mestečko Zell. Tam sa nachádza ďalší vinársky rodinný podnik hodný navštívenia – vinárstvo Albert Kallfelz, kde vám ponúknu desať vzoriek sviežich moselských vín v cenovej relácii od 4 do 15,50 eur.

Na dolnom toku rieky Mosel leží taktiež mestečko Bremm. Viničná trať nachádzajúca sa v tomto meste je jednou z najstrmších na svete – má sklon až 68%! Túto trať nazývanú Bremmer Calmont obrábajú vinári pomocou tzv. monorailu alebo po nemecky Monorack Bahn.

PORÝNIE
Rheingau je konkrétny názov vinárskej oblasti v povodí rieky Rýn. Jej prehliadka obyčajne začína vyhliadkovou jazdou pozdĺž Rýnu od jeho sútoku s riekou Mosel v Koblenzi smerom na Rüdesheim. V tejto oblasti máte šancu zhliadnuť nespočetné množstvo hradov a zrúcanín, a to po oboch brehoch rieky. Medzi najznámejšie patrí Loreley, Boppard, Lorch, Bacharach a ďalšie.

Najstaršie mesto oblasti Rheingau je Eltville, ktoré leží neďaleko Rüdesheimu. Práve odtiaľ je možné odbočiť na vínnu „cestičku“ označenú ako Rheingauer Riesling Route.

Vyššie nad mestom, v lesoch sa nachádza kláštor Eberbach, založený cisterciánskymi mníchmi, ktorí boli, ako je dobre známe, v pestovaní vínnej révy veľmi skúsení. Vďaka ich tvrdej práci sa Eberbach časom premenil na jedno z najdôležitejších vinárskych centier Európy (kláštor je dnes pod správou nemeckého Ministerstva poľnohospodárstva) a každoročne sa tu okrem iného usporadúvajú aj aukcie tých najdrahších nemeckých vín.

Ak budete mať trochu šťastia, narazíte na súčasného mladého riaditeľa podniku, ktorý je ochotný vás previesť po opátstve. V kláštore tak môžete uvidieť celý rad zaujímavostí, napríklad lisovňu s množstvom historických lisov z 15. storočia. Z tejto doby pochádza tiež najväčší sud na svete s kapacitou 70 000 litrov.

Eberbach sa pýši aj ďalším vinárskym prvenstvom – práve tu sa totiž zrodil termín „kabinet“. Francúzske slovo „cabinet“ určovalo miesto, kde sa uschovávali drahocenné predmety. „Kabinett“ sa v nemčine prvýkrát objavuje v roku 1677, kedy sa v opátstve Eberbach začali do pivničného kabinetu ukladať svoje najlepšie vína. Tie v ňom zreli ďalších 14 rokov, až kým sa kláštor nerozhodol tieto skvosty predať.

Medzi najslávnejšie zámky a vinárske podniky regiónu Rheingau bezpochyby patrí aj Schloss Johannisberg, kde bol v roku 1100 založený kláštor a prvé vinice tu boli vysadené už za Karola Veľkého. V roku 1816 daroval rakúsky cisár Schloss Johannisberg svojmu kancelárovi, princovi Metternichovi. Táto rodina ho vlastní dodnes, aj keď je majetok technicky v správe firmy Rudolf Oetker. Zámocké vína nesú na etikete erb Metternichovcov a najlepšie ročníky (datujú sa až do roku 1870) sú vína plné, koncentrované, s dlhou životnosťou.

Ďalším vyhláseným vinárstvom je Schloss Vollrads v neďalekej obci Oestrich-Winkel. Od roku 1211 až donedávna bol podnik po 28 generácií vlastníctvom najstaršej aristokratickej rodiny Matuschka-Greiffenclau, ktorá sa môže popýšiť najdlhšou vinárskou tradíciou. A to nielen v Nemecku, ale možno aj na celom svete. Po tragickej smrti grófa Erwina pripadla usadlosť banke a dnes je riaditeľom vinárstva Dr. Rowald Hepp. Vína značky Schloss Vollrads sú plné, pikantné, harmonické a elegantné.

Pivnica zámku Vollrads vyrába od roku 1979 aj vína zo susednej usadlosti Fürst Löwenstein. Obe usadlosti patria k asociáciám ako sú Tradičné vinárske podniky, VDP a Charta, čo je špecialita regiónu Rheingau združujúca výrobcov vysoko kvalitných suchých vín z odrody Rizlingu rýnskeho.

Tvrdí sa, že vína z oblasti Moselu a Porýnia boli na prelome 19. a 20. storočia rovnako drahé ako vína z Burgundska a boli veľmi obľúbené najmä na anglickom kráľovskom dvore. Avšak rovnako je pravdou, že v súčasnosti prežíva Rizling rýnsky svoju renesanciu a toto tekuté bohatstvo je znova vyvažované zlatom.

Vína z oblasti Mosel kúpite tu >

Vína z oblasti Porýnie (Rheingau) kúpite tu >