Shiraz "Dark Horse" 2006
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Odroda | Syrah/Shiraz |
Krajina pôvodu | Južná Afrika |
Oblasť pôvodu | Stellenbosch Region |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2006 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-19 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 2 |
Toto víno zreje 13 - 14 mesiacov v 2/3 nových amerických dubových sudoch a 1/3 v starších francúzskych a amerických dubových sudoch. Má tmavú, bohatú slivkovú farbu a prechádza až k živým rubínovo červeným okrajom. Vo vôni je komplexná kombinácia bieleho korenia, krabice cigár, mäty a koncentrácia tmavého ovocia podporovaná subtílnymi korenenými tónmi. Víno je veľké, okrúhle a zložité na vstupe s hladkými a hodvábnymi trieslovinami, plné zrelých čiernych ríbezlí a moruše, podporovaný jemnými korenenými tónmi škorice a klinčekov. Pekná ovocnosť v kombinácii s vyváženým obsahom kyselín je zodpovedná za pretrvávajúcu chuť ktorá završuje toto dokonale vyvážené víno.
Južná Afrika
V Južnej Afrike sa väčšina viniča kultivuje v relatívne plochých alebo mierne zvlnených údoliach. Nedávno sa začali na pestovanie viniča využívať aj strmšie svahy, no na ich plné využitie treba ešte veľa urobiť. Škála pôd siaha od štrku a ťažkých pieskovo-hlinitých pôd pieskovcového, bridlicového a žulového pôvodu, ktoré sa nachádzajú na pobrežných rovinách, až po hlboko siahajúce aluviálne, pieskové a na vápenec bohaté červené bridlicové pôdy v Little Karoo a ďalších riečnych údoliach.
Na rozdiel od všeobecne prijímaného názoru sa občas vo vinohradoch Kapského Mesta stane, že hrozno dokonca nedozreje, a to i napriek tomu, že v mnohých horúcich oblastiach môže trpieť stresom z vysokej teploty, následkom čoho prezrieva. Často býva nevyhnutné vinohrady zavlažovať a úspešnosť pestovania viniča priamo závisí od dostupnosti vody. Tam, kde bývajú horúčavy kritické, dobré usadlosti organizujú zber hrozna v noci za svetla reflektorov, čo umožňuje oberať hrozno v stave optimálnej zrelosti a dopravovať ho do lisovní pri najnižšej možnej teplote.
Vinári Kapského Mesta si tieto revolučné postupy rýchlo osvojili a tak začali vyrábať okrem plných červených aj svieže, aromatické a vitálne biele vína v oblastiach, ktoré sa za normálnych okolností považujú za príliš horúce na pestovanie viniča. Pestovatelia viniča vo vyšších polohách a na chladnejších svahoch si tieto postupy osvojujú pomalšie.
Základné odrody: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin blanc (Steen), Muscat d'Alexandrie (Hane-poot), Pinotage, Sauvignon blanc, Syrah (Shiraz)
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno vieme dodať aj v štýlovej drevenej bedničke.