MUDr. Martin Mráz , 18. jan 2005

Ako sa dorába francúzske Beaujolais?

Metóda je stará niekoľko storočí a nazýva sa maceration carbonique – kvasenie pod tlakom oxidu uhličitého. Hrozno odrody Gamay sa rýchlo oberie a sype do uzavretých nádob z dreva, betónu alebo ocele. Používajú sa celé strapce. T

Metóda je stará niekoľko storočí a nazýva sa maceration carbonique – kvasenie pod tlakom oxidu uhličitého. Hrozno odrody Gamay sa rýchlo oberie a sype do uzavretých nádob z dreva, betónu alebo ocele. Používajú sa celé strapce.

Tlakom vlastnej hmotnosti hrozna sa spodná časť strapcov v nádobe poruší a z bobuľ sa uvoľňuje šťava. V takto získanom mušte, ktorý tvorí asi 10 – 30 % objemu celej nádoby začne samovoľne prebiehať alkoholové kvasenie.

Nádoba sa plní vznikajúcim oxidom uhličitým, tlak sa zvyšuje a začínajú praskať i ostatné bobule hrozna. V kvasiacom mušte sa zvyšuje obsah alkoholu, zo strapín sa uvoľnujú triesloviny a farbivá. Neprítomnosť kyslíka zaručuje zachoavanie ovocných chutí i vôní. Po tomto kvasení, ktoré trvá 4 – 10 dní sa stáča vin de gute (samotok).

Potom sa jemne vylisuje zbytok hrozna a takto získané vin de presse sa pridá k samotoku. Na výrobu niektorých cuvée sa používa výhradne samotok, víno sa potom označuje ako paradis (ako z raja). Po alkoholom kvasení nasleduje druhé – jablčno-mliečne. Tvrdá kyselina jablčná sa mení na kyselinu mliečnu. Víno sa potom filtruje a je pripravené na konzumáciu.

Beaujolais Nouveau musí spĺňať predpísané analytické hodnoty. Obsah alkoholu nesmie prevyšovať 12%, obsah celkových kyselín vo víne nesmie byť vyšší ako 5 g/l, prchavé kyseliny nesmú prevyšovať hodnotu 0,6 g/l a zvyškového cukru smú byť najviac 2 g/l.

Je to ľahké víno dobrej farby s výraznou ovocnosťou (aróma hruškovej kvapky tvorená octanom etylnatým). Beaujolais Nouveau by sa malo vypiť do 6 mesiacov po zbere. V tejto dobe má optimálne ovocné arómy, ktoré sa dlhším státím strácajú. Je to víno ľahké – víno osláv, večierkov, priateľstva a dobrej nálady. Najlepšie ho vychutnáte vychladené na 12 °C. Nezabudnite ale, že sa v pohári rýchlo ohrieva, preto ho radšej podávajte chladnejšie. Alebo ešte lepšie, pite ho dúškami…

Najčítanejšie články »