Tomáš Ladanyi , 03. nov 2017

Ako som sa rozhodol vínu venovať pozornejšie II. časť

V prvej časti kurzu bolo cieľom získať komplexné znalosti nie len z vinárstva, či vinohradníctva, ale aj o cigarách, alkohole, či pive. Nasledujúci text opisuje pokračovanie druhej časti kurzu.

Jej hlavným “účinkujúcim” bol skúsený somelier Rasťo Šuták. K ďalšej neoddeliteľnej vedomostnej výbave kvalitného someliera je aj znalosť vín geograficky. Vína z nového sveta, či kolíska dorábania – starý svet. Asi tušíte obsahové zameranie 2. časti  kurzu. Po dvojtýždňovej pauze sa jeho účastníci opäť stretávajú v škole vína, aby do hláv dostali, vedomosti o svetových vinohradníckych oblastiach, servisu, dekantovaní červeného vína a hodnotení vín.

Deň 4. – 6.

Programom boli vína z nového sveta. Neskôr teória degustovania vína a jeho hodnotenie. Zábavna bola identifikácia pachových vzoriek, všeobecne sme uhádli asi len tretinu. Aj tu platí, “practice makes perfect”, takže ovoniavať nie len víno, ale aj všetko vôkol napomáha budúcemu somelierovi lepšie pochopiť buket vína a jeho interpretáciu.

Neskôr počas dňa prichádza realita dní, teória. Prechádzame z krajiny do krajiny. Chápeme rozlišné prístupy v klasifikácií vín. Mňa osobne fascinuje kolíska, pre mnohých tých najlepších vín na zemi, Francúzsko. Keď sme pochopili ako označujú vína v Nemecku, tak na to pri tých francúzskych ihneď zabúdame. Naučíme sa tiež rozdiely označovania v Bordeaux a Burgunsku a pri jednotlivých zastávkach pochopíme, že o problematike vieme tak málo, že je čas objednať si ďalšiu literatúru na doštudovanie. Každý budúci somelier, ktorý to myslí so svojou profesiou vážne, sa však k potrebným informáciám určite dopracuje.

Samozrejmosťou každej takejto zastávky boli degustácie typických vín z týchto oblasti. Každý deň bol tvorený sadou vín z inej krajiny. Máte radi wachauské veltlíny, moselské riňaky, či burgunské chardonnko, alebo preferujete toskánske Chianty? Ochutnali sme všetky.

Posledný deň kurzu demonštrovali snúbenie jedla a vína. Rasťo Šuták v spolupráci s cateringovou spoločnosťou „Poľná kuchyňa“ pripravili kombinácie jedla a vín tak, aby sme pochopili ich snúbenie. Mne osobne sa táto časť kurzu veľmi páčila, bolo z nej totiž poznať cit pre výber správnych vín, ale aj poučenie pri výbere nesprávnej fľaše vína.

Dekantácia

Koniec kurzu bol venovaný servisu vína a dekantovaniu červeného vína. Praktické zručnosti sú tiež alfou a omegou pre kvalitného someliera. Po intenzívnych troch dňoch teoretickej a praktickej časti sa účastníci poberajú do svojich domovov už len s jedinou domácou úlohou, pripraviť sa na záverečný test, aby po jeho úspešnom absolvovaní dostali certifikát someliéra. Verím, že pre každého tento symbolický papier bude znamenať nie koniec, ale začiatok na ceste za niekym, koho možno volať  hrdým označením: Somelier.

 

 

Najčítanejšie články »