TASR , 07. feb 2014

Na rekordnú sabráž použili v Jasnej deväťlitrovú fľašu šampanského

Štýlová vysokohorská reštaurácia v niekdajšej stanici lanovky na Lukovej v lyžiarskom stredisku Jasná bola v stredu 5. februára večer dejiskom originálneho rekordu.

Renomovaný someliér Tomáš Vyšváder bravúrne odsekol hrdlo na deväťlitrovej fľaši vychýrenej značky šampanského z britského kráľovského dvora či legendárnych filmových bondoviek.

„Pôvodným zámerom bolo skúsiť klasickú sabráž so šesťlitrovou fľašou, no podarilo sa zohnať ešte o dosť väčšiu. Verím, že to nie je konečná méta. Tento rekordný zápis sa dá prekonávať, existujú ešte oveľa väčšie fľaše a bolo by skvelé, keby sa na to podujal nejaký slovenský výrobca šumivých vín,“ uviedol pre TASR nový rekordér. Ochotne prezradil zaručený postup sabráže. „Správne vychladiť sekt vo fľaši s korkovou zátkou, dobre ju nasmerovať a seknúť tak, aby ste trafili prstenec na jej hrdle. Nesmie sa sekať kolmo do fľaše, ale rýchlo šuchnúť šabľou, mačetou, nožom či iným vhodným predmetom po sklenom hrdle. Uvoľnený veľký tlak moku zaistí, že sa úlomky skla nedostanú dovnútra,“ vysvetlil someliér reštaurácie Pavúk, v Modre.

„Osobitosťou tohto úspešného rekordného pokusu bolo, že trval skutočne iba zlomok sekundy. Určite je to pozoruhodný výkon aj v celosvetovom meradle, lebo málokto kdekoľvek robil sabráž s takouto veľkou fľašou sektu a navyše, v takejto nadmorskej výške,“ dodal komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok.

Najčítanejšie články »