TASR , 06. aug 2018

Od dnes sa môže predávať burčiak!

Nadpriemerné slnečné počasie a teplo tento rok spôsobili, že hrozno dozrieva skôr a skôr bude aj obľúbený rozkvasený hroznový mušt - burčiak.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR udelilo výnimku a povolilo predaj burčiaka už od 6. augusta 2018. Informoval o tom Michal Feik z MPRV SR. „Klimatické zmeny majú za dôsledok stále častejšie sa vyskytujúce problémy v poľnohospodárstve, na ktoré je potrebné hľadať riešenia. Tento rok bol nadpriemerne teplý a slnečný, čo významne ovplyvnilo aj vinohradníctvo a vinárstvo. Tento rok dozrieva hrozno o desať až 14 dní skôr, a tak aj burčiak bude skôr. Keďže zákon o vinohradníctve a vinárstve stanovuje, že burčiak sa môže predávať najskôr od 15. augusta, rozhodli sme sa udeliť výnimku a jeho predaj bude možný už od 6. augusta,“ vysvetlila podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS).

Výnimku zo zákona o vinohradníctve a vinárstve číslo 313 z roku 2009 na povolenie skoršieho predaja burčiaka v roku 2018 už od 6. augusta udelilo MPRV SR na základe žiadosti Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska. Svoju žiadosť zdôvodnili tým, že rok 2018 bol klimaticky nadpriemerne teplý v období vegetácie, čo sa odráža aj na skoršom dozrievaní viniča hroznorodého. Výnimka sa vzťahuje na predaj burčiaka vyrobeného výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenskej republiky v roku 2018. Predajca je povinný v mieste predaja viditeľne na výveske burčiak označiť pojmom ‚burčiak‘ a uviesť údaj o výrobcovi,“ spresnil generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva MPRV SR Štefan Ryba.

Predaj burčiaku reguluje zákon o vinohradníctve a vinárstve. Burčiak možno bežne ponúkať spotrebiteľovi v období od 15. augusta do 31. decembra kalendárneho roka zberu hrozna, z ktorého je vyrobený. Fixný termín predaja burčiaka stanovil štát po tom, ako opakovane dochádzalo k podvodom pri predaji burčiaka. Špekulujúci výrobcovia totiž zbierali nedostatočne zrelé hrozno, ktoré neobsahovalo dosť cukru, a tak ho umelo dosládzali. Zákon považuje 15. august za dátum, keď je už väčšina hroznovej úrody dozretá, a teda aj dosť sladká na spracovanie.

Najčítanejšie články »