MUDr. Martin Mráz , 06. aug 2008

Sezóna burčiaku je v plnom prúde

Každoročným spestrením vinobraní a oberačkových slávností je burčiak. Niektorí naň nedajú dopustiť, iní sa ho ani nedotknú. V porovnaní s vínom je to nápoj vskutku kontroverzný, no v našich končinách nepochybne veľmi obľúbený.

Burčiak, akýsi medziprodukt kvasenia muštu vonia po víne a nájde sa v ňom i čo to alkoholu. Možno práve preto sa teší mimoriadnej obľube. K nej iste prispieva i jeho sviežosť a mýtus o očistných účinkoch na ľudský organizmus. Pravda to veru nie je, burčiak organizmus nijako nečistí, dodá však telu kvantum vitamínov, predovšetkým zo skupiny B.

Tých však máme dostatok i v iných potravinách… Burčiak popri vitamínoch obsahuje i obrovské množstvo kvasiniek. A tie končia svoj život predčasne, ešte skôr ako stihnú splniť svoju úlohu… Myslím si preto, že o čosi krajšou vinárskou tradíciou je svätenie mladého vína v novembri, na Martina. Popíjanie týchto mokov, to je už iná báseň. Prvé Iršaje či Muškáty sú krásne, navoňané, také, aké majú mladé vína byť. Nikoho však týmto od burčiaku nechcem odradiť. Proti gustu predsa žiaden dišputát…

Najčítanejšie články »