GRNDBR , 19. okt 2016

Vďaka kvalite bielych vín sa stávame vinárskou veľmocou, hovorí Milan Lančarič

Je výborné, že kvalita bielych vín (aj rosé vín) ide prudko hore. V podstate sa stávame svetovou veľmocou v oblasti vinárstva, hoci sme malá krajina.

Trendy vo vinohradníctve

Ako vnímate trendy vo výrobe a produkcii vín?

Nie som zástancom toho, že všetko sa má robiť za každú cenu moderne. Mal by to byť zdravý kompromis – z odborného hľadiska, ale aj z hľadiska momentálneho životného štýlu, pretože sa veľmi výrazne mení životný štýl ľudí. Napríklad 30 rokov dozadu, každý skončil v práci a prvé, čo urobil bolo, že išiel niekam na záhradku. Život bol menej uponáhľaný a menej stresujúci. Teraz je svet viac uponáhľaný…Ale na druhej strane sa ľudia chodia viac baviť ako kedysi. A tomuto životnému štýlu sa treba prispôsobiť.

„K vínu treba pristupovať podľa toho, na aký typ konzumácie je určené.“

lipovinaMladí ľudia, keď sa zabávajú, potrebujú iný typ vína, pretože sa na neho až tak nesústreďujú. Víno v tomto prípade funguje ako súčasť atmosféry. Jednoducho aj k vínu treba pristupovať podľa toho, na aký typ konzumácie je určené.

Niektoré vína sú považované za nápoj, ktorý má čiastočne zahasiť smäd – v južných krajinách je pitie ľahkého typu vína k obedu bežné. Ale existujú potom vína, ktoré sa vyslovene spájajú s gastronómiou. Dnes je v reštauráciách trend, aby ponúkané vína boli svieže a ľahšie, aby ste mali chuť na ďalšiu fľašu vína.

Pohľad na výrobu tokajských vín zvykne byť konzervatívnejší… Je vôbec možné uplatniť nové metódy pri vínach z Tokaja?

Snažíme sa. To, čo robíme my na Tokaji, je zavádzanie trendov podľa vzoru top producentov v Maďarsku. Aby sme neprišli o charakter Tokaja, musíme zachovať určité princípy. Ale vývoj ide dopredu, pretože keby nešiel, ešte možno nemáme ani koleso.

Čo hovoríte na aktuálny trend suchých vín, ktoré sa v poslednej dobe stali mimoriadne obľúbenými?

Väčšinou ľudia hovoria, že chcú suché vína, ale v skutočnosti majú najradšej polosuché vína. Suché víno je oficiálne do 4g zvyškového cukru. Ale v prípade, že máte 6g kyselín, môžete mať aj víno s 8g zvyškového cukru zaradené ako suché. Z môjho pozorovania ľuďom najviac chutia vína medzi 5 – 10g zvyškového cukru.

Cukry sú totiž fixatéry aromatických látok a zaplňujú víno, vďaka čomu máte väčší aromatický zážitok a zároveň pocit väčšej plnosti a štrukturálnosti daného vína.

„Ľuďom najviac chutia vína medzi 5 – 10g zvyškového cukru.“

Pekné a kvalitné vína (nielen) zo Slovenska

Víno je každodennou súčasťou vášho života. Mnohí by povedali, že máte prácu snov. Ako často degustujete víno?

Za normálnych okolností každý deň. Pokiaľ idem do viníc a do pivníc, tak je potrebné víno skontrolovať. Ale to nie sú nejaké veľké množstvá, možno je to dokopy 1,5 – 2 dcl vína. Potom v sobotu a v nedeľu je väčšinou prestávka, ale niekedy si k večeri so ženou otvoríme fľašu vína.

GRAND-BARI-vinarstvo-bez-loga

Areál Chateau Grand BARI (vizualizácia)

Vďaka svojej profesii ste už prechutnali množstvo vín. Aký typ vín preferujete?

Preferujem vína sviežejšie, mladšie. Čo sa týka bielych vín zo sveta, mám veľmi rád rakúske biela vína (hlavne producent Hirtzberger) a potom talianske červené vína. Špeciálne z Toskánska. Ale keď ste vinár alebo milovník vína, nedá sa upriamiť na jednu značku.

Zo slovenských vín, z vinárstva Chateau GRAND BARI, obľubujem veľmi pekný suchý Furmint, ktorý bol vyzrievaný v dreve – je to ozaj super víno, napríklad k rybám. Alebo potom, keď chcem vyjsť v ústrety aj mojej polovičke, tak Furmint polosuchý, prípadne Muškát žltý.

Je výborné, že kvalita bielych vín (aj rosé vín) ide prudko hore. V podstate sa stávame svetovou veľmocou v oblasti vinárstva, hoci sme malá krajina.

Tipy na víno od Milana Lančariča:

Chateau GRAND BARI

Ďalšie vinárstva:
Mrva & Stanko, rodinné vinárstvo Karpatská Perla, malé rodinné vinárstvo s osobitým štýlom Bott Frigyes, Chateau Rúbaň, Kasnyik zo zoskupenia Autentisti, Víno Miroslav Dudo, Fedor Malík & syn či Juraj Zápražný alebo Mavín

Prezraďte, koľko fliaš vín máte vo svojej súkromnej pivnici?

Ja to pravidelne dopĺňam a obmieňam, ale myslím, že v tejto chvíli mám doma asi 400 fliaš. Sú to vína od rôznych vinárov, či slovenských, alebo zahraničných. V lete, keď k nám chodia priatelia, máme doma viac rosé-čiek a zas na zimu je viac červených.

Ochutnajte degustačný set Chateau Grand BARI tu >

Na záver nám povedzte, aké máte vízie do budúcna so Chateau GRAND BARI?

Plánovanie sa robí vždy na kratšie obdobie. Našou prioritou je úspešne dostavať vinárstvo, ktoré by malo byť hotové koncom roka 2017. Hlavná filozofia je, vyrábať víno výhradne z vlastnej produkcie hrozna – vôbec nekupujeme, ani neplánujeme v budúcnosti kupovať hrozno. Ďalej chceme robiť víno v integrovanej ochrane; to znamená používať čo najmenej chémie. Časom by sme dokonca chceli mať časť viníc ako BIO.

„Vyrábame víno výhradne z vlastnej produkcie hrozna.“

Naším cieľom je spájať možnosti moderného spracovania a výroby vína a zároveň pri klasických tokajských výberoch, 5 a 6 putňových, čo najprísnejšie dodržiavať tradície výroby oxidatívnym spôsobom. Hranicu medzi týmito dvoma prístupmi k výrobe vytyčuje práve naša vlajková loď ROYAL CUVÉE.

Kto je vinár, Milan Lančarič? Aké sú jeho skúsenosti s tvorbou vinohradov a ako dokáže svojou poctivou prácou ovplyvniť charakter produkovaného vína? Prečítajte si v prvej časti rozhovoru.

Najčítanejšie články »