RSTCST , 17. feb 2015

Víno nie sú rožky…

Veta, ktorá mi vyšla z úst pri jednej z riadených degustácií našich vín VILLA MODUR. Podľa väčšiny zúčastnených bola oprávnená aj komicky pravdivá.

Pri predstavovaní terroir vín nachádzame mnoho úskalí a stretáme mnoho otázok od zákazníkov. K výberu vín treba pristupovať seriózne a s rozhľadom, nie ako keď si ráno nahádžete do tašky čerstvé rohlíky priamo z pekárne. V dnešnej rýchlej dobe, možno aj predpečené a z polotovaru. Sme radi, ak sú naši zákazníci informovaní čo degustujú a ako víno vzniklo.

Kedysi sa u Čistých robilo víno inak
Otec bol zástanca prírodného produktu, „Veď si ho robíme aj pre vlastné pitie“ – vravieval. No produkcia sa zvýšila a doba si žiadala ďalšie kroky. A to už bolo na mne a na mojom prístupe. Myšlienka „dať inú dimenziu samotnej odrode a povýšiť ju o ďalšie hodnoty“ bola vo mne už dlho, no nenachádzal som možnosti. Nezjednodušovať víno iba na odrodu, ale hovoriť o jej pôvode a prostredí. Odroda nie je všetko, čo tvorí chuť v pohári. Je tam množstvo ďalších faktorov a to najdôležitejšie – rukopis vinára.

V tomto nám svet ukazuje veľa rozličností a štýlov. Na Slovensku sme toto dedične nikdy nedostali. Vinohrady boli našej rodine vrátené začiatkom 90-tych rokov a odvtedy sa začala písať novodobá éra vinohradníctva a vinárstva. Prvé, moje vína z Villa Modur vznikli na spontánnom rozkvase. Neskôr som skúšal aj kupované aktívne suché vínne kvasinky a vyrobil na nich celý ročník. Vína sa mi zdali byť málo prirodzené a s krátkou životnosťou. To nebola moja predstava o vínach z Modry.

Vinohrad Fajdal - podložie hlina

Vinohrad Fajdal – podložie hlina

Modranský Terroir
V r. 2009 som založil firmu a ako Villa Modur – Víno z Modry som prišiel s prvým vínom „terroir“ (prekvasenom na neutrálnych kvasinkách, zaručujúcich prejav terroiru) a prezentoval zákazníkom. Bola to pre nich novinka.

Neskôr, v roku 2012 som sa zúčastnil odborného zájazdu za vínami do Južného Štajerska. Ostal som milo prekvapený, tieto vína mi ukázali iný rozmer. Boli iné. Ovocné, ľahké, živé, pôsobili veľmi sviežo a boli originálne. Postupne som hľadal cesty k možnostiam a technológiám, aby som zlepšoval svoje terroir vína. Skúsenosti zo zahraničia ma čoraz viac presviedčali, že s vlastnými vinohradmi máme dokonalú kontrolu nad surovinou a mať kvalitné hrozno je základ. Ďalšie dva ročníky boli vyrobené za pomoci kupovaných „terroir“ kvasiniek. A tie som používal až do momentu, kedy modranskému vinohradníckemu spolku Vincúr, boli poskytnuté iné možnosti.

Piesok, Skala, Hlina
Prof. Ing. Fedor Malík DrCs. nám prezentoval svoju prácu, ako vyrábať pravé modranské vína pomocou selektovaných kvasiniek z hrozna, z modranských viníc. Z geologického hľadiska je náš chotár veľmi rozmanitý, preto sa p. profesor sústredil hlavne na 3 pôdne typy, podľa ktorých sa kvasinky aj volajú – PIESOK, SKALA a HLINA.

Vtedy som vedel, že toto je moja cesta. Cesta do neznáma a zároveň veľká výzva. Tieto kvasinky sme po namnožení použili na naše odrody podľa typu podložia vinohradu, napr. Veltlínske zelené – piesok, Rizling rýnsky – skala, Chardonnay – hlina, atď. Práca s týmito kvasinkami je náročnejšia, vyžaduje si viac pozornosti a kontroly. Je viac závislá od ročníka. A to  nás vracia zasa len naspäť do vinohradu – ku kvalite suroviny.  Ročníky 2013 a aj 2014, ktoré sme spolu s priateľkou vyrobili, už môžeme naozaj oprávnene nazvať „modranský terroir“.

To čo som predtým vo veľa vínach nenašiel, sa tu prejavilo – originalita pôvodu a pôdy. Preto, ak ste, či už milovníci vína, degustátori, somelieri, obchodníci s vínom alebo výrobcovia a chcete víno typické pre danú oblasť, zastavte sa u nás. Myslíme si, že nastáva doba zaujímať sa nielen o vinára, ale aj o autentickú výpoveď vína a chotára. U nás to všetko nájdete.

Ing. Rastislav Čistý
Villa Modur, Modra

Najčítanejšie články »