Vino.sk , 16. júna 2009

Cabernet Moravia

Víno z Cabernetu Moravia je tmavo granátovej farby, s typickou vôňou čiernych ríbezlí sprevádzanú v závislosti na zrelosti hrozna a vína vôňami čerešní, černíc, tabaku či marmelády. Víno je mohutné s veľmi dlho trvajúcim dojmom a pri vyvinutej fľašovej zrelosti hebko zamatové. U mladých vín býva agresívna trieslovitosť.

Pôvod a rozšírenie:
Jedná sa o novú odrodu kabernetového typu vyšľachtenú v Českej republike. Vďaka tomuto typu vína sa stala v krátkej dobe populárna medzi moravskými vinármi a vinohradníkmi. Jedná sa o kríženca odrôd Cabernet Franc x Zweigeltrebe. Je právne chránená a v ČR bola uznaná v roku 2001. U nás zaregistrovaná nie je. V Českej republike sa pestuje na 192 ha vinohradov, na Slovensku je okrajovou záležitosťou.

Morfológia:
List: Stredne veľký, 3 – 5-laločnatý, tmavozelený. Čepeľ je hlboko sieťovito vráskavá, na spodnej strane husto chĺpkatá. Stopka je dlhá, fialkastá a hladká.
Strapec: Stredne veľký, rozvetvený na dlhej stopke, stredne hustý.
Bobuľa: Stredne veľká, okrúhla, modrá s voskovým povlakom.

Fenológia:
Pučí v druhej dekáde apríla. Kvitne v prvej a druhej dekáde júna. Bobule mäknú v v polovici augusta. Optimálnej zrelosti dosahuje v polovici októbra.

Agrobiológia:
Poloha a pôda: Pre dosiahnutie dobrej kvality požaduje iba tie najlepšie polohy. Ideálne sú svahovité pozemky s intenzívnym slnečným žiarením a zároveň dostatočne záhrevné. Nemá rada suché pôdy, prevlhčené pôdy nie sú tiež moc vhodné, kvôli následnej nízkej kvalite úrody. Mali by byť dostatočne záhrevné, hlinité a hlinito-piesočnaté.
Rez a vedenie: Vhodným pestovateľským tvarom je stredné vedenie s nižším kmienkom a vodorovným ťažňom. Zaťaženie by nemalo presahovať 4 – 6 plodonosných očiek na m2 pôdy.
Úroda: Úrody hrozna sú vysoké 10 – 15 t.ha-1, pri cukornatosti muštu 17 – 19,5 °NM a obsahu kyselín 7 – 9,5 g.l-1.

Enológia:

Technológia výroby vína veľmi závisí na vzájomnom vzťahu cukornatosti, aromatickými látkami v bobuliach a fenolovou zrelosťou.
Pri výrobe akostného vína je cieľom dosiahnuť vysoko farebné, jemne aromatické víno s hladkou kyselinou a jemnými trieslovinami. Pri tomto type spracovania sa volí väčšinou kratšia doba macerácie (5 – 7 dní) za optimálnych teplotných podmienok (25 – 28 °C), kedy dochádza k rýchlej extrakcií farbív a aromatických látok a zároveň nižšiemu uvoľneniu hrubých tanínov.
Pri spracovaní hrozna výberových stupňov sa využíva dlhá macerácia, často 21 i viacej dní. Pri macerácií väčšinou dochádza k jablčno-mliečnej fermentácií, čím dochádza k zjemneniu chute a harmonizácií vône vína. Víno vyrobené z takéhoto hrozna je veľmi vhodné na ležanie a zrenie v sudoch.
Víno z Cabernetu Moravia je tmavo granátovej farby, s typickou vôňou čiernych ríbezlí sprevádzanú v závislosti na zrelosti hrozna a vína vôňami čerešní, černíc, tabaku či marmelády. Víno je mohutné s veľmi dlho trvajúcim dojmom a pri vyvinutej fľašovej zrelosti hebko zamatové. U mladých vín býva agresívna trieslovitosť.

Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič

SOTOLÁŘ, R., 2006: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy.  http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/atlas_reva.pdf
PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704.
POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7
www.wineofczechrepublic.cz
FOTO: www.vinarstviflajsinger.cz

  • Hetera Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Hetera

    Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a ...

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

Najčítanejšie články »