Vino.sk , 05. júna 2009

Veritas

Víno je harmonické, so stredným obsahom kyselín. Vo vôni sa objavujú jemné ovocné tóny. Chuť je vyrovnaná, príjemná a osviežujúca

Pôvod a rozšírenie:
Odroda bola vyšľachtená na Šľachtiteľskej stanici vinárskej v Znojme v 60. rokoch 20. storočia. Vznikla krížením odrôd Rizling červený x Bouvierovo hrozno. V ČR bola uznaná v roku 2001.
Na Slovensku sa nepestuje, v Českej republike sa pestuje na celkovej ploche 3,1 ha. Je to okrajová odroda.

Morfológia:

List: Stredne veľký, svetlejšie zelený, srdcovitý, 5 – laločnatý, plytko vykrajovaný. Povrch čepele je stredne hlboko vráskavý.
Strapec: Stredne veľký, valcovitý s krídelkom, hustý.
Bobuľa: Stredne veľká, guľatá, žltozelená, na slnečnej strane sfarbená do hneda.

Fenológia:
Pučí skorej v 2. dekáde apríla, kvitne v 1. – 2. dekáde júna. Mäknutie bobúľ začína v prvej polovici augusta. Dozrieva koncom septembra a v prvej polovici októbra.

Agrobiológia:
Poloha a pôda: Má stredné nároky na stanovisko. Optimálne sú svahovité pozemky s dobrým oslnením a s dobrým obschýnaním listov a hrozien. Nemá rada vlhké lokality. Neobľubuje suché pôdy, inak je nenáročná a vhodná do väčšiny pôd.
Rez a vedenie: Je vhodná pre vzdušnejšie tvary, stredné so širšími medziradím, alebo vysoké vedenie. Odporúčané zaťaženie je 8 – 10 očiek na m2.
Úroda: Dosahovaná úrodnosť je 12 – 17 t.ha-1, pri cukornatosti 18 – 21 °NM a obsahu 8 – 10 g.l-1 kyselín.

Enológia:
Technológia výroby vína je ako u Rizlingu rýnskeho. Hrozno možno zberať v akostnom i prívlastkovom stupni. V prípade horšieho zdravotného stavu hrozna je potreba dôkladne odkaliť mušty. Kvasenie muštu robíme za podmienok riadeného kvasenia – aplikácie čistej kultúry kvasiniek a regulácie teploty. Víno je harmonické, so stredným obsahom kyselín. Vo vôni sa objavujú jemné ovocné tóny. Chuť je vyrovnaná, príjemná a osviežujúca.

Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič

SOTOLÁŘ, R., 2006: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy.  http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/atlas_reva.pdf
PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704.
POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7
www.wineofczechrepublic.cz
FOTO: www.vinarstviflajsinger.cz

  • Hetera Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Hetera

    Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a ...

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

Najčítanejšie články »