KM , 01. dec 2014

Senzorika

Definícia pojmu: Senzorika, alebo senzorické hodnotenie je hodnotenie vína pomocou zmyslov. Na víne hodnotíme vzhľad, vôňu a nakoniec chuť.

Víno sa posudzuje na základe našich pocitov, podľa našich zmyslov. Medzinárodné súťaže hodnotia vína pomocou 100 bodového OIV systému, v ktorom sú prerozdelené body do viacerých kategórii a podkategórii- vzhľad, vôňa, chuť, celkový dojem.

bodovaci_harok

Bodovací hárok (kliknite pre zväčšenie)

Vo vzhľade sa posudzuje čírosť a farba vína. V tejto kategórii sa zvyknú dávať plné počty bodov, body sa znižujú len v tom prípade, ak je víno zakalené, alebo má rušivú farbu, napríklad naoxidované hnedé tóny. Vo vôni sa hodnotí intenzita vône, jej jemnosť ako aj kvalita vône. V chuti sa okrem parametrov – intenzita, jemnosť a kvalita, hodnotí aj perzistencia, teda dochuť vína.

V kategórii celkový dojem sa hodnotí konečný dojem vína, či vôňa harmonizuje s chuťou, či sa nám víno páči, alebo nie. Podľa získaného počtu bodov býva víno oceňované medailami, a každá jedna súťaž má iný štatút, rovnako aj inú hranicu bodov, kedy víno získava ocenenie.

zdroj: www.vinicavino.sk,  foto: archív, dolneplachtince.sk

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »