Veltlínske zelené, neskorý zber 2014
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca vína | Vinkor |
Odroda | Veltlín zelený |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2014 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 6 |
Víno jemného žltého odtieňa. Vo vôni dominuje bohatá ovocnosť najmä hrušiek a broskýň. Chuť je ľahká, svieža a plná žltého ovocia, doplnená o minerálny charakter, ktorý je typický pre kamenisto piesočnatú pôdu modranského chotára. Dochuť vína je obohatená o príjemnú odrodovú "mandlovinku".
Ocenenia:
Národný salón vín Slovenskej republiky 2015
Víno Tirnavia 2015 - ZM
Vinkor
Rodina sa venuje vinárstvu už celé desaťročia, kde čerpá z poznatkov dopestovania kvalitného hrozna z rodiny Vrškovcov a spracovaniu hrozna rodiny Zárubovcov. Sú malou vinárskou firmou a ich zámerom je pokračovať v tradícii výroby kvalitných malokarpatských vín. Orientujú sa na výrobu vín, ktorým miestne pôdne a klimatické podmienky najviac vyhovujú Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Rulandské biele, Dornfelder a Frankovka modrá.
Ku kvalite vín významnou mierou prispieva osvedčená technológia ich spracovania a výroby s použitím modernej technológie riadeného kvasenia. Vyrobené vína sú odrodovo typické, ľahké, suché, svieže, chuťovo čisté s lahodnými kyselinami a jemným tónom malokarpatskej pôdy.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno vieme dodať aj v štýlovej drevenej bedničke.