Výber z vinárstva PD Mojmírovce /6fl./
Výrobca vína | PD Mojmírovce |
---|---|
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Nitrianska |
Balenie (Litrov) | 6x0,75 |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Pripravili sme pre Vás výber šiestich skvelých vín z produkcie vinárstva PD Mojmírovce.
Set obsahuje:
1. Veltlínske zelené, kabinetné 2013
2. Chardonnay, neskorý zber 2013
3. Tramín červený, výber z hrozna 2013
4. Frankovka modrá rosé, výber z hrozna 2013
5. Frankovka modrá, neskorý zber 2012
6. Alibernet, výber z hrozna 2012
PD Mojmírovce
Vinohrady sa rozprestierajú na Nitrianskej kopcovine s južnou expozíciou v nadmorskej výške 150-170 m. Väčšina pôdy, na ktorej je vysadený vinič, je černozem na spraši. Plochy viniča patria do teplej klimatickej oblasti s priemernou ročnou teplotou 9,8 oC. Sumár slnečného svitu za vegetáciu je 1227 hodín. Ročný úhrn zrážok je 545 mm. Zo súčasnej plochy 155 ha má z pestovaných odrôd najväčšie zastúpenie Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Chardonnay, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon. Z ďalších odrôd pestujemú najmä Tramín červený, Rulandské šedé, Sauvignon, Svätovavrinecké a Alibernet.
Jedinečnosť polohy, správny výber odrodovej skladby a moderný spôsob obrábania robí z ich viníc miesto, kde je možné dopestovať vysokokvalitné hrozno. Všetko hrozno, ktoré spracovávame v pivničných priestoroch, pochádza výlučne z našich viníc. Vo veľkej miere sa sústreďujú iba na výrobu akostných vín s prívlastkom.
Vo firemných priestoroch sa nachádza moderná technológia na spracovanie hrozna. Hrozno je vďaka tomu v období zberu dopravované z vinice na spracovanie za veľmi krátky čas. Samozrejmosťou je šetrné odstopkovanie bieleho hrozna a následné lisovanie na pneumatickom lise. Odkalené mušty fermentujú v nerezových nádobách pod stálou riadenou kontrolou. Rmuty z modrého hrozna nakvášajú vo vinifikátoroch, kde pri kontrolovanej fermentácii dochádza k macerácii farbiva, tanínov a buketných látok. Následne vína vyzrievajú v nerezových nádobách alebo v drevených sudoch v priestoroch pivníc, ktorých kapacita je na úrovni 200 tisíc fliaš. V súčasnosti vyrábajú cca 120 tisíc fliaš ročne, ktoré plnia na vlastnej plniacej linke. Nafľašované víno skladujú v klimatizovanom sklade so stálou teplotou.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
1. Veltlínske zelené, kabinetné 2013
Vo farbe dominujú zelenkavožlté tóny. Vôňu kôstkového ovocia jemne dopĺňajú lúčne kvety. Ľahkú sviežu a jemne korenistú chuť zvýrazňuje sladká mandľa.
2. Chardonnay, neskorý zber 2013
Víno žltozeleného farebného odtieňa s vôňou zeleného jablka a prezretého banánu. Ušľachtilú a plnú chuť dopĺňajú kúsky tropického ovocia, žltej dyne a excelentná kyselinka.
3. Tramín červený, výber z hrozna 2013
Víno má sýto žltú farbu. Vo vôni sa objavujú herbálne tóny, ako fialky a ruže. Bohatú paletu chuti dotvára medovo-škoricový tón s jemnou štipkou korenia.
4. Frankovka modrá rosé, výber z hrozna 2013
Vzrušujúca ružová farba s tónmi červeno ružovej. Výrazná malinová vôňa s čerešňovým pozadím. Sviežu kyselinku a malinovo džemovú chuť podfarbuje lesná jahôdka.
5. Frankovka modrá, neskorý zber 2012
Výrazná rubínová farba. Intenzívna vôňa kôstkového ovocia a lesných čučoriedok. Jemne pikantnú chuť vhodne zvýrazňujú prezreté černice na čokoládovom pozadí.
6. Alibernet, výber z hrozna 2012
Mohutne pôsobiace fialovobordové farebné odtiene. Vôňa a chuť tmavých lesných plodov, kúsok čiernej ríbezle a špecifická zamatová dochuť, dávajú vínu excelentný charakter.
Degustačný set je možné zakúpiť aj v darčekovom balení - štýlovej drevenej bedničke na 6 fliaš.